Sremska Mitrovica – Predstavnici Gradske uprave za budžet i finansije i BIRN Srbije danas su u gradskoj kući predstavili rezultate projekta „Participativno budžetiranje“ koji su zajedno realizovali Grad Sremska Mitrovica, BIRN Srbija i NALED.

Na neposrednom glasanju koje je sprovedeno krajem novembra i početkom decembra prethodne godine 595 građana je odlučilo da je od ponuđenih projekata i ideja, Mitrovici najpotrebniji azil za napuštene pse.

Načelnik gradske uprave za budžet Duško Šarošković rekao je da je participativno budžetiranje definitivni korak napred. „Još 2008. godine sam insistirao na javnim raspravama u donošenju odluka vezanih za grad. Ubrzo smo, međutim, shvatili da moramo ići korak po korak, a ovaj projekat je pokazao da smo na dobrom putu“, rekao je Šarošković.

BIRN-ov menadžer projekta Kalina Simić istakla je dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, ali i ukazala na to da nešto slabiji odziv može da se opravda prvom godinom sprovođenja projekta ovakvog tipa i slabim interesovanjem građana i njihovih udruženja.

Sastanak je, osim prezentacije, obuhvatio i razmenu mišljenja realizatora ovog projekta i predstavnika mitrovačkih nevladinih organizacija, na kojem je postignuta saglasnost da će u budućnosti lokalna samouprava morati da više da konsultuje nevladin sektor.

participativno budžetiranje

Projekat participativnog budžetiranja sproveden je u deset lokalnih samouprava, a na glasanjima je učestvovalo šesnaest hiljada građana, od čega 595 u Sremskoj Mitrovici.

Možda Vam se svidi i