Prvi krug: Davanje u zakup poljoprivrednog državnog zemljišta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan prvi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini preostalog nakon davanja zemlje u zakup po osnovu prava prečeg.

U okviru prvog kruga licitacije ponuđeno je 491.8 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Danas je izlicitirano 140 ha, a sutra će se nastaviti licitacija za još 23 ha zemljišta u katastarskoj opštini Kuzmin, za koju je cena duplirana u odnosu na ponuđenu i zbog toga je potrebno da zainteresovani ponuđači dopune depozit koji su uplatili.

licitacija-zemljista1

Za drugi krug ostalo je da se izlicitira još 328.8 hektara.

Javna licitacija obuhvatila državno zemljište u katastarskim opštinama Bosut, Sremska Rača, Kuzmin, Laćarak, Čalma i Sremska Mitrovica. Prosečna postignuta cena treće klase zemljišta na osnovu koje se određuje cena ostalih klasa iznosila je 245 eura, što je cena u poslednje dve godine postignuta na javnim licitacijama u opštinama u okruženju, s obzirom da licitacije nije bilo u Sremskoj Mitrovici.

“Na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a uz saglasnost Ministarstva za poljoprivredu, Gradska uprava za poljoprivredu je organizovala raspisivanje javnog konkursa uz donošenje odluke za licitiranje i davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje je ostalo slobodno, odnosno neraspoređeno na osnovu zakona o pravu prečeg zakupa za stočare”, rekao je Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnika i predsednik komisije za davanje u zakup državnog zemljišta.

https://www.youtube.com/watch?v=w1GP2fau3IE

Kuzmić je dodao da je većina ponuđenih parcela data u zakup po početnim cenama, a da očekuje da će ostatak zemlje biti izlicitiran u drugom krugu, s obzirom da se radi o manjim parcelama i zemlji lošijeg kvaliteta, a da će cena biti manja od one u prvom krugu.

“Očekujem da će sve površine biti izlicitirane i naći svoje vlasnike, one površine za koje nismo danas imali zainteresovane ćemo gledati da u što kraćem roku, odnosno da što brže raspišemo drugi krug licitacije”, rekao je načelnik Gradske uprave za poljoprivredu.

On je dodao da je zadovoljan interesovanjem poljoprivrednih proizvođača za državnu zemlju i da očekuje da će sva preostala zemlja biti izlicitirana u narednom krugu.

Takođe, Nastović je rekao da interesovanje za zakup livada i pašnjaka u katastarskim opštinama Ležimir i Manđelos nije bilo.

You may also like