Prvaci prisustvovali „Pažljivkovom času“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u velikoj sali Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici održano interaktivno saobraćajno – obrazovno predavanje „Pažljivkov čas“ namenjeno učenicima prvih razreda osnovnih škola.

Organizator „Pažljivkovog časa“ su Internacionalna policijska asocijacija Srbija (IPA Srbija) regije Sremska Mitrovica, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Gradska uprava za obrazovanje, Gradska uprava za saobraćaj, inspekcijske i komunalne poslove, Asocijacija za bezbednost saobraćaj Sremska Mitrovica i Rotaract klub Sremska Mitrovica.

Zamisao predavanja jeste da se đaci prvaci na jedan pre svega zabavan način upoznaju sa osnovnim saobraćajnim pravilima i na taj način smanji rizik njihovog povređivanja kao jedne od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju.

img_1661

„Statistika kaže da u poslednjih petnaest godina u Srbiji godišnje strada pedesetoro dece, a da 1.500 njih bude povređeno, samim tim može se zaključiti da su deca najugroženija kategorija u oblasti bezbednosti saobraćaja. Upravo iz tog razloga jedan od primarnih ciljeva Uprave za saobraćaj jeste povećnje bezbednost dece u saobraćaju“, rekao je Miroslav Jovanović, načelnik Gradske uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove.

On je objasnio da je do sada akcenat bio na sređivanju saobraćajnog okruženja u zonama škola, da je postavljena zakonom sva predviđena saobraćajna signalizacija, a da se u narednom periodu akcenat stavlja na akcije usmerene ka edukaciji mladih o saobraćaju.

img_1659

Milan Ilić savetnik direktora Asocijacije za bezbednost saobraćaja rekao je da je jedan od ciljeva koji je zacrtan Strategijom o bezbednosti saobraćaja koju je donela Vlada Republike Srbije jeste da do 2020. godine nema poginule dece u saobraćaju. On je dodao da je Strategijom takođe predviđena saradnja svih subjekata bezbednosti kako na nacionalnom tako i na lokalnim nivoima, a da je današnje predavanje upravo još jedan plod te saradnje.

Načelnica Gradske uprave za obrazovanje Mirjana Pjevac dodala je da je „Pažljivkovom času“ danas prisustvovalo oko 260 đaka prvaka iz tri osnovne škole sa teritorije grada, odnosno prvaci Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Jovan Popović“.

img_1656

Prema podacima koje je izneo Nikola Zeljković predsednik IPA regije Sremska Mitrovica u zonama škole na teritoriji grada prošle i ove godine nije bilo povređene dece.

You may also like