Sremska Mitrovica – Za razliku od većine vojvođanskih mesta, Mitrovica je sigurna od gradonosnih padavina. Prema pisanju portala 021.rs, u Pančevu ne radi dve trećine, u Subotici više od 60, a u Novom Sadu 50 odsto protivgradnih stanica.

Kako je za 021.rs rekao načelnik Odeljenja protivgradne zaštite Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Zoran Babić, lansirne stanice nemaju dovoljno protivgradnih raketa.

“Na području Vojvodine imamo 1.753 rakete, što je u proseku pet raketa po jednoj stanici. Od 5. maja do danas smo imali 15 dana sa zasejavanjem gradonosne oblačnosti, a utrošeno je 614 raketa. U poslednje četiri godine smo imali jako dobar odziv lokalnih samouprava koje su nam pomagale u nabavci raketa, a i ove smo već nabavili određen broj. Međutim, magacinski deficit postoji. Svaka stanica treba da ima po 12 raketa kako bismo najbrže i najefikasnije preventivno reagovali, a kod nas je prosek pet raketa“, kaže Babić.

Kako je sredinom maja meseca u razgovoru za Ozon Media potvrdio načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović, na teritoriji Sremske Mitrovice se nalazi četrnaest protivgradnih stanica od kojih su sve funkcionalne, a broj raketa ne predstavlja problem, posebno jer je određen broj ostao od prethodne godine, te da Mitrovici ne preti opasnost od gradonosnih padavina.

You may also like