Prosvetari traže povećanje od 12%

Od strane Ozon
0 komentar

Prvo polugodište još nije završeno a prosvetni radnici već najavljuju štrajk. Umesto najavljenih 6,5 traže povećanje plata za 12 odsto.

Ministar prosvete razloga za štrajk ne vidi, sa sindikalcima će se sresti u utorak, kada će tema razgovora biti tehnološki viškovi u prosveti.

Na pregovore sa nadležnim ministarstvom sindikalci ne nameravaju da idu nepozvani. Poziv za sastanak najavljen za ponedeljak nisu dobili ali ostaju uporni. Najavaljeno povećanje plata nije dovoljno, traže duplo više.

“Ono što treba svakako pohvaliti to je da se prosveti konačno najviše daje osim onoga što joj se najviše uzimalo. Međutim daje se i svim drugima. Nismo mi protiv toga da se daje drugima, daleko od toga, ali smo stalno, uprkos tom davanju ispod republičkog proseka”, kaže Jasna Janković iz Unije sindikata provetnih radnika Srbije.

“Prosečna plata u prosveti je 39.800 dinara, to znači da je negde oko 15 odsto ispod republičkog proseka, jer je u ovom momentu preko 45.000 prosek”, objašnjava ona.

Jasna Janković ističe da u javnom sektoru trećina zaposlenih ima završen fakultet, a plate su im u proseku veće od prosvetara među kojima 70 odsto ima visoku stručnu spremu.

“Mi smo spremni da razgovaramo sa gospodinom Šarčevićem i da on bude naša, da kažemo, ruka koja će zakucati na vrata samoga premijera, a time čini mi se i moći da se reše neki problemi”, kaže ona.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će sastanak biti održan u utorak, za kada je zakazan redovan sastanak grupe za tehnološke viškove koju čine ministar i predstavnici sindikata. Poslednji put o platama Mladen Šarčević je govorio uoči produženog vikenda.

“Da li ste vi prečuli informaciju da je 6,5 odsto više od svih drugih sa pet odsto. Da li je sad odmah trebalo na 12, a ostali na dva? Pa ne znam, ne vodim ja tu politiku, mislim da to ne bi bilo fer. Da li će u svakom narednom povećanju doći do sustizanja, biće, i to oni znaju dobro”, rekao je tada on.

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u 736 škola u četvrtak će stupiti u jednodnevni štrajk tokom kog će časovi biti skraćeni na 30 minuta. Istog dana prošle godine u osnovnim i srednjim školama započeo je štrajk koji je trajao pet meseci.

You may also like