NEMA VIŠE PRIJEMNIH ISPITA: Evo kako će se upisivati fakultet!

Od strane Ozon
0 komentar

Pilot projektom nacionalne mature od 2018. godine prijemni ispiti na fakultetima odlaze u prošlost. Prema rečima ministra prosvete, srednjoškolci će obavezno polagati nacionalnu maturu u matičnoj srednjoj školi i moćiće da konkurišu na više fakulteta odjednom.
Generacija koja je srednju školu upisala 2015. godine prva će polagati nacionalnu maturu po završetku srednje škole. Ovakav način apliciranja na fakultete treba da omogući kvalitetniji prelazak iz srednjih škola na studije.

Probni ispit nacionalne mature biće poput onog za srednje škole (mala matura) – obavezan i oni koji je polože, moćiće da pošalju prijave na neograničen broj fakulteta.

Polaganje će biti organizovano u matičnoj srednjoj školi i označavaće završetak školovanja. Svako će moći, bez obzira koju je srednju završio, da upiše koji hoće fakultet, pod uslovom da položi maturu. Tako će, recimo, učenici srednje građevinske škole moći da studiraju medicinu i obrnuto.

Šta će se tačno polagati, biće odlučeno u maju, ali je izvesno da će za srodne fakultete biti isti predmeti.

Ova matura biće obavezna i za “starije” koji sada budu želeli da upišu fakultet jer prijemnih više neće biti. Oni će polagati u srednjoj školi, ali u kojoj i u kojem obimu, biće poznato u maju, kažu u Ministarstvu.

Osim nacionalne, biće uvedena i međunarodna matura koja, kaže ministar, uzor svima u svetu, postoji od 1970. godine na svim kontinentima.

Generacija koja bude radila probnu maturu svakako će polagati prijemni na fakultetu.

You may also like