Sremska Mitrovica – Juče je u Srpskom domu u našem gradu održana promocija knjige „Preporod Srbije“, i uručenje nagrade „Misaonik“ za ovu godinu.

Autor knjige „Preporod Srbije“ Željko Vojinović rekao je da mu je zadovoljstvo predstaviti knjigu u Mitrovici, ali da je više od toga bitno samo okupljanje. „Posebno zadovoljstvo pričinjava i to što naš prijatelj iz Makedonije prima nagradu, i što je to još jedan lep povod da se okupimo i porazgovaramo malo o kulturi“, rekao je on.

Dobitnik nagrade „Misaonik“ za ovu godinu Hristo Petreski. Makedonski pisac nije krio oduševljenje gradom i dobru volju organizatora koji su pristali da nagradu dodele nešto ranije što je to uobičajeno zbog njegovih profesionalnih obaveza. „Ova nagrada je lično veliko priznanje, ali ne samo za mene, jer sam prvi dobitnik iz republike Makedonije“, rekao je Petreski istakavši veliko zadovoljstvo što je u Mitrovicu ponovo došao posle više od 30 godina i što je izrasla u „kulturni centar“.

Misaonik knjizevna zajednica

Književna zajednica Sremska Mitrovica nagradu „Misaonik“ dodeljuje za lepotu i afirmaciju napisane reči od 1989. godine, a priznanje se sastoji iz diplome i statue Apolona.

Možda Vam se svidi i