Presuda u Sremskoj Mitrovici: Prva zatvorska kazna zbog prevare na Limundu!

Od strane Ozon
0 komentar

Ove godine Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici osudio je na uslovnu kaznu zatvora zbog krivičnog dela prevara lice iz tog grada. Lice je osuđeno zbog prevare izvršene na Limundu u januaru 2014. godine. Osuđeni je primio novac od kupaca za veći broj knjiga koje je prodao, a iste nije poslao. Kupcima je Limundo nadoknadio štetu u potpunosti putem Limundo zaštite (nešto preko 30.000 dinara) i nakon toga je podneta krivična prijava.

Ovo je presuda koja jasno komunicira koje su posledice nepoštovanja Zakona i zbog čega internet prevara u Srbiji nije dobra ideja. Osuđeni je dobio priliku da vrati novac i tako izbegne krivično gonjenje (oportunitet) što on nije učinio.

Posledice su jasne:
limundo2

Pre ili kasnije, na ovakav način će se završiti gotovo svaka situacija prevare kupaca ili prodavaca na Limundu i na Kupindu, navedeno je na zvaničnom sajtu.

U tekstu objavljenom pre nešto više od godinu dana „Da li se isplati vršiti prevare u LimundoGradu?“ ekipa koja stooji iza Limunda opisala je na koji način se bori sa prevarama.

Kako navode, i dalje je glavni fokus na prevenciji i na detekciji prevarnog ponašanja. Na alatima konstantno rade i poboljšavaju ih. Limundo i Kupindo su sve sigurniji. Tome u prilog govori da su u 2016. godini zaštitu proširili na 10.000 dinara (prethodni iznos je bio 3.000 dinara) a i pored toga u periodu januar-novembar 2016. korisnicima isplatili manje novca nego u istom periodu 2015. godine! Zašto? Broj prevarnih situacija se smanjio, dok se broj prodaja povećao. Ako dođe do prevare, članovima isplaćuju Limundo i Kupindo zaštitu. Članovi dobijaju svoj novac nazad, a sudski proces preuzimaju u potpunosti na sebe. U planu je i novo proširenje Zaštite.

Podnošenje krivičnih prijava protiv počinioca krivičnog dela prevare je krajnji korak koji preduzimaju u nekoj prevarnoj situaciji, ukoliko ostale mere ne daju rezultate. Nakon toga, sve je u rukama nadležnih institucija. Limundo navodi da im nije cilj da saradnje sa članovima završavaju na ovaj način, niti su motivisani željom da neko dobije zatvorsku kaznu, ali se neće ni libiti od preduzimanja svih pravno dostupnih mera. Pre svega žele da deluju edukativno tako što će onima koji možda razmišljaju na pogrešan način jasno staviti do znanja koje mogu biti posledice odluke da se počini krivično delo prevare, navodi se na sajtu.

Izvor: blog.limundograd.com

Možda Vam se svidi i