Poskupeće cigarete i alkohol: Dažbine za rakiju i viski moraće da budu iste

Od strane Ozon
0 komentar

Prema zahtevu Evropske unije, akcize na domaća žestoka pića i cigarete biće povećane od Nove godine.
– U Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi naša akcizna politika za ovu robu trebalo da se uskladi sa standardima EU. Ukoliko se dosledno budu sledila uputstva Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. Drugim rečima, sadašnja akciza na srpsku šljivovicu koja iznosi 124 dinara, biće 316 dinara, koliko se plaća i na litar uvoznog viskija. Ovakva drastična korekcija plod je upozorenja EK, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća pića, što nije u skladu sa principima Brisela – navodi izvor Blica.

Taj izvor iz Vlade kaže da je zbog ovako čvrstog stava gotovo izvesno da će morati da se menja akcizna politika za domaću rakiju, ali i cigarete.

– Za razliku od rakije gde bi trebalo da udar bude drastičan, kod povećanja akciza na cigarete će se ići postepeno jer će se izraditi akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to 50 evra. Tu razliku treba da premostimo u narednim godinama – objašnjava sagovornik lista. Dodaje da su ove mere uslov za otvaranje poglavlja 16 i 29.

Domaći proizvođači rakija ne odobravaju ovaj potez.

– Ako se to desi, a ima naznaka da hoće, onda će legalni proizvođači preći u ilegalne. Zbog nameta u poslednje dve godine iz evidencije proizvođača alkohola izbrisano je 2.000 firmi. Ako se ova mera usvoji, država mora da izdvoji podsticaje za proizvodnju domaćih rakija jer je to srpski brend u svetu – kaže proizvođač rakije Ljubiša Zirović.
Autor: Blic/ foto: Pixabay

You may also like