Porodilište u Sremskoj Mitrovici dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Zvonimir Đukić Đule i njegov bend Van Gogh podržali su akciju „Blic fondacije“ – „Srce za decu“ i danas darivali porodilištu u Sremskoj Mitrovici aparat za neonatalni skrining sluha kod novorođenčadi.

Šefu odseka neonatologije u sremskomitrovačkom porodilištu dr Dragani Dokić, aparat za skrining sluha je uručio Zvonimir Đukić Đule, frontmen rok grupe Van Gogh.

Direktor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici dr Miroslav Kendrišić je kazao da je porodilište u ovom gradu jedno od prvih u Srbiji koje je 2003. godine započelo skrining testove sluha kod tek rođenih beba, ali da je u međuvremenu taj aparat dotrajao i da je za sremskomitrovačko porodilište od nemerljivog značaja nabavka novog aparata.

srce za decu foto vesna lalic (3)

„Blic fondacija“ je pokrenula veliku humanitarnu akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner RTS.

Aparate za skrining sluha poseduju svega četiri porodilišta od ukupno 56, koliko ih ima u Srbiji. Zbog nedostatka tih uređaja, oštećenje sluha kod dece kasno se otkrije i posledice budu znatno veće nego kad bi se gluvoća otkrila odmah po rođenju. U Srbiji se svake godine oko 300 beba rodi sa oštećenim sluhom.

srce za decu foto vesna lalic (1)
Foto: Vesna Lalić

You may also like