Policija u Sremskoj Mitrovici podnela krivičnu prijavu. Francuski državljanin kriv za šverc životinja: Kornjača bila deo prtljaga

Od strane Ozon
0 komentar

Ž. M. pred tužiocem u Sremskoj Mitrovici priznao krivicu. Kažnjen sa 500 evra, životinja predata Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode
Ovaj čovek je otkriven nedavno, prilikom prelaska granice iz Srbije u Hrvatsku. O sadržaju prtljaga je obaveštena i policija u Sremskoj Mitrovici, koja je protiv Francuza podnela krivičnu prijavu za uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra. Barska kornjača, dužine 15 santimetara, oduzeta je i predata stručnjacima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a posle oporavka biće puštena u prirodu.

– Reč je o strogo zaštićenoj vrsti divlje životinje – objašnjava Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, pozdravljajući naplatu svojevrsnog obeštećenja za pokušaj šverca ove životinje. – Na osnovu člana 74 Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je hvatati i držati u svim fazama biološkog ciklusa, prikrivati, izvoziti, prevoziti jedinke bilo koje strogo zaštićene vrste divljih životinja.

Upozoravajući da je trgovina divljim životinjama, vrlo unosan posao, Tucakov predočava da veliki broj švercerskih kanala prelazi i preko naše teritorije. Motivi za šverc retkih i zaštićenih vrsta su, dodaje naš sagovornik, različiti, ali je činjenica da izuzetno mali broj životinja preživi od mesta gde su uhvaćene do krajnje destinacije.

– Ptice se najviše švercuju, a barska kornjača je manje atraktivna – nastavlja naš sagovornik, dodajući da je moguće da je ovaj čovek iz Francuske životinju uzeo da bude kućni ljubimac, ili kao turistički eksponat. – Dobra stvar je što se slučajevi nedozvoljenog prenosa zaštićenih vrsta sve češće otkrivaju na graničnim prelazima.

Barske kronjače kojih kod nas najviše ima u močvarama i barama u Vojvodini, u zapadnoj Evropi su ređe. Šumske kornjače su češće na meti švercera, a u zapadnoevropskim zemljama mogu da dostignu cenu i do 800 evra.
ŽAKO PAPAGAJI I KAMELEONI

CARINICI su 14. jula na Aerodromu „Nikola Tesla“ sprečili pokušaj unosa u Srbiju dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja (Psittacus erithacus) iz Angole, bez odgovarajuće CITES dozvole za uvoz. Na graničnom prelazu Đerdap 1, carinici su 19. februara sprečili da se u našu zemlju unesu dva živa primerka jemenskog kameleona, bez odgovarajuće CITES dozvole.

Izvor Novosti

Možda Vam se svidi i