Osnovana država u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nedavno je osnovana i zvanično registrovana država Dekalend, tačnije, Država dece Dekalend (State of children Dekalend), sa ciljem da promoviše vrednosti civilizovanog društva, kao što su tolerancija, razumevanje, ljudska i dečja prava, ali i upoznavanje pre svega dece o načinima na kojima se do tih prava dolazi.

Država Dekalend će biti organizovana kao svaka država. Imaće sve organe vlasti. Imaće svoj Ustav, Parlament, Vladu. Imaće svoje stanovnike, i svoje ambasadore. Državljani Države Dekalend će imati pasoše, ali važnije od svega je da će imati svoju misiju.
Biće to oaza u kojoj će biti dostupne metode i procedure stvaranja jednog kvalitetnog sistema prilagođenog čoveku – detetu.

„Deca će naučiti kako se postaje aktivan član društva, koja su njihova prava i kako se do njih dolazi. Imaće priliku da pitaju i da dobiju odgovor, da vide kako izgleda država – iznutra, kako se ona gradi i kako se unapređuje. Imaće priliku da nauče: Država, to smo mi. Naučiće da je naprave po svojoj meri, a sve to će biti predstavljeno uz igru i kreativno druženje“, objasnila je Olivera Olja Jelikić, idejni tvorac države Dekalend.

Ona je dodala da je država Dekalend stepenica više u razvoju Dekalenda, koji je i do sada bio avangardan u svojim idejama i projektima, počev od kreativnih radionica, preko Dekalend malih slobodnih biblioteka, koje izlaze iz granica Srbije, pa do Eko-baštica…

Dekalend je svojim „softverom“ oživeo jedno seosko dvorište, otkrivši njegovu multifunkcionalnost i adaptibilnost svim novim idejama. Dokazao je da „kuća nije tesna…“ Dokazao je da stvari imaju onakav izgled, kakav im daje ljudska duša.

„Dobrodošli u Državu Dekalend“, poručuje Jelkić!

Možda Vam se svidi i