Sremska Mitrovica – Nakon buma i određenog perioda u kojem su se ređali pozivi na pokretanje organskog procesa proizvodnje, interesovanje za tako nešto je sve manje. Kako za pokretanje biznisa, tako i za kupovinu tih proizvoda.

U anketi koju smo sproveli, stanovnici Sremske Mitrovice uglavnom smatraju da je zdrava hrana veoma bitna, ali nisu u velikoj meri upoznati sa organskom hranom koja se proizvodi bez upotrebe ikakvih hemijskih sredstava. Kada se na to doda i cena organskih proizvoda, postaje jasno zašto se ne priča toliko o njima, a s obzirom na tržište, i ponuda je daleko od zadovoljavajuće.

agencija za ruralni razvoj

Zamenica direktorke mitrovačke Agencije za ruralni razvoj Marina Maksimović kaže da mitrovačka sela imaju veliki potencijal ali da je interesovanja za pokretanje organske proizvodnje veoma malo: „Trenutno sarađujemo sa jednim poljoprivrednim gazdinstvom iz Zasavice koje se bavi organskom proizvodnjom i koje je upravo izašlo iz procesa konverzije, a tu je i grgurevačko udruženje žena Višnja sa kojim tek razvijamo saradnju“, kaže ona i dodaje da je ranije interesovanje bilo veće, ali da ljude odbija papirologija i dug proces konverzije koji traje i do tri godine.

organsko povrce

Jedini organski proizvođač na teritoriji opštine Sremska Mitrovica Zoran Marković živi u Zasavici 2, gde mu se i nalaze organski usevi na skoro jednom hektaru mačvanske zemlje. Prema njegovim rečima, nešto je bolje nego ranije, ali još uvek nije sve kako bi moglo da bude: „Još uvek se mučimo sa administracijom, ali je definitivno bolje nego prošle godine. Još kad bi podrška nadležnih u poljoprivredi bila malo veća…“, kaže Marković i dodaje da je cena zadovoljavajuće te da je počeo da gaji i životinje koje se hrane isključivo prirodnom hranom.

Iako je ova hrana prirodna i zdrava, ona retko dolazi do običnih potrošača u Sremskoj Mitrovici. Tako i gro organske hrane iz Zasavice II završava u 44. bloku na Novom Beogradu, dok se tek ponešto proda u mitrovačkim prodavnicama zdrave hrane. Razlog za to, prema mišljenju proizvođača, je i cena. „Ova hrana je mnogo kvalitetnija od one iz konvencionalne proizvodnje, u nju se ulaže mnogo više rada, pa je samim tim i mnogo skuplja“, završava Marković navodeći da je organsko povrće skuplje od konvencionalnog bar za četrdeset, a neretko i preko sto odsto.

I dok nije sporno da li je hrana iz organskog načina proizvodnje zdrava ili ne, sporno je ima li dovoljno podrške za proizvođače ali i to da li se takav biznis isplati bez većeg tržišta koje ima novca za njega.

You may also like