Sremska Mitrovica – Potrošnja hleba u Srbiji u poslednjih devet godina pala je za skoro 18 kilograma po stanovniku, pa se Srbija tako približila evropskom proseku, izjavio je član Akademijskog odbora za selo SANU Branislav Gulan.

On je kazao da je 2006. potrošnja hleba po stanovniku bila 101,5 kilograma, a danas, prema informacijama Republičkog zavoda za statistiku samo 83,71 kilograma, odnosno smanjena je za 17,53 odsto i za 290 grama je manja od količine hleba koju pojede jedan Nemac.

„Glas koji Srbe bije da jedu najviše hleba u Evropi odlazi u istoriju“, naglasio je Gulan dodavši da stanovnici gradova godišnje na trpezi imaju 70 kilograma te namirnice, koliko i Austrijanci, dok Nemci imaju 84, a Danci 72 kilograma hleba.

Gulan je podsetio da se u Srbiji već pola veka hleb proizvodi uglavnom od pšenice koja se u Srbiji prosečno seje na 580.000 hektara i donosi rod od oko 2,5 miliona tona zrna godišnje, od kojih je za normalno funkcionisanje potrebno oko 1.2 miliona, te da definitivno postoji prostor za veći izvoz.

izvor: NovaEkonomija

Možda Vam se svidi i