Održana debata „Imam pravo da znam o EU“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru projekta „Imam pravo da znam o EU“ koji realizuje Mreža Evropskog pokreta u Srbiji uz podršku Nemačke ambasade, u Gradskoj Kući u Sremskoj Mitrovici, juče je održana javna debata.

Cilj debate na kojoj su između ostalih prisustvovali i ambasador Nemačke u Srbiji njegova ekselencija Aksel Ditman i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, jeste bolja informisanost pre svega mladih, ali i šire javnosti o Evropskoj uniji. Debati su prisustvovali još i profesor dr Mihailo Crnobrnja, predsednik Evropskog pokreta, bivši šef Misije Srbije u Briselu Duško Lopandić, predsednik odbora za Evropske integracije AP Vojvodine Dmitar Stanišić, učenici sremskomitrovačkih škola.

„Pre svega moram da kažem da mi je veliko zadovoljstvo što sam u Sremskoj Mitrovici na javnoj debati organizovanoj u okviru projekta „Imam pravo da znam o EU“. Srbija je već preduzela značajne korake na putu ka Evropskoj uniji otvaranjem četiri poglavlja, tu bih istakao otvaranje poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, poglavlja 23 i 24. Nemačka podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i kao pouzdan i fer partner mi želimo da Srbija postane punopravna članica Evropske unije“, rekao je ambasador Ditman.

11

On je objasnio da je proces pristupanja EU veoma važan, međutim da se tu ne radi samo o sprovođenju unutrašnjih reformi za Brisel, nego o tome da se Srbija interno reformiše i transformiše u korist njenih građana.

„Veoma je važno održavanje ove debate, jer mi želimo da svi građani Srbije, a pre svega mladi ljudi direktno budu uključeni u sam proces pristupanja Srbije EU“, dodao je Ditman.

Prvi čovek Sremske Mitrovice rekao je da je veoma bitno da svi oni koji su zainteresovani da ostanu da žive i rade u Sremskoj Mitrovici saznaju šta je to što donose evropske integracije.

„Mislim da evropske integracije Srbiji pre svega treba da donesu stabilnost, političku stabilnost i privredni razvoj i to je ono što je najbitnije i oko čega će se najviše vezati rad same lokalne samouprave. Mi smo sa EU već imali iskustva vezano za određeno projekte, kao što je izgradnja Regionalne deponije Srem – Mačva, što je sigurno najveći projekat realizovan u saradnji sa EU. Takođe radili smo i na projektu Uslužnog centra, znači približavanje uprave građanima Sremske Mitrovice, a sada radimo na nekim prekograničnim projektima vezanim za nemile događaje iz 2014. godine kada su nas snašle poplave“, rekao je Sanader.

On je dodao da su svi ti projekti tek počeci jedne veoma ozbiljne saradnje između Republike Srbije i EU, a samim tim i lokalnih samouprava kao što je to Sremska Mitrovica.

U okviru projekta projekta „Imam pravo da znam o EU“ predviđeno je održavanje ukupno 5 debata u 5 gradova, a posle Sremske Mitrovice debate će biti održane i u Kraljevu, Novom Pazaru, Kruševcu i Kikindi.

You may also like