Održan festival „Mlade žice“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Proteklog vikenda šestu godinu za redom u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici u organzaciji Centra za kulturu „Sirmiumart“ održan je Festival „Mlade žice“.

U pitanju je revijalni festival tamburaške muzike omladinskih orkestara i malih tamburaških sastava koji okuplja orkestre iz Srema i cele Vojvodine. Ovaj mitrovački tamburaški festival jedini je revijalni festival tamburaške muzike u našoj zemlji koji je orjentisan na mlade tamburaše, s obzirom da su svi učesnici, prema propozicijama festivala, uzrasta od 15 do 25 godina starosti. Zbog toga neki učesnici ovaj mitrovački festival nazivaju „omladinskim tamburica festom“.

Mlade zice 2016 (7)

„Upravo je to značaj ovog festivala – afirmisanje mladih talenata, mladih tamburaških umetnika i negovanje tamburaške muzike. Propozicije Festivala postoje, ali se mladim izvođačima pruža velika sloboda u repertoaru, tako da su se na programu našle i tradicionalne numere, starogradske pesme, filmska muzika, ali i klasična dela, kao i savremene kompozicije koje su radili kompozitori XX veka. Neke kompozicije su izvedene uz vokalne soliste, neke uz pevačke grupe, a bilo je i iznenađenja u vidu kraćih plesnih performansa, koji su obogatili sadržaj ovog festivala. Festival ima za cilj da pokaže da se tamburica ne sluša samo u kafani, i kako je ovim moćnim instrumentom moguće izvesti gotovo svaki muzički žanr“, rekao je Petar Samardžić, direktor CZK „Sirmiumarta“.

Mlade zice 2016 (6)

Od najavljenih sedam učesnika, orkestri iz Erdevika i Golubinaca su otkazali nastup usled neočekivanih okolnosti, tako da je na ovogodišnjim „Mladim žicama“ učešće uzelo pet orkestara: Kamerni sastav Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice, združeni orkestar Tamburaške sekcije HKPD „Matija Gubec“ i RTO „Plavi čuperak“ iz Rume, Pripremni dečji sastav GTO „Branko Radičević“ takođe iz Rume, Omladinski tamburaški orkestar Centra za kulturu iz Kuzmina i domaćin – Tamburaški orkestar „Srem“ Centra za kulturu „Sirmiumart“ iz Sremske Mitrovice.

Mlade zice 2016 (4)

Photo by Moon-Multimedia Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i