Od Beograda do Makedonije za 1.000 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

ZAVRŠETAK izgradnje Koridora 10 i deonice na Koridoru 11 doneće bolje puteve vozačima u Srbiji, ali i nove troškove. Naplatna rampa kod Preševa, na južnom kraku Koridora 10, već je izgrađena, a čim „Putevi Srbije“ dobiju saglasnost za zapošljavanje radnika, biće puštena u rad. Prve rampe trebalo bi do kraja godine da budu postavljene i na potezu od Ljiga do Preljine, na Koridoru 11, gde će za 40 kilometara vožnje šoferi plaćati oko 150 dinara.
Kako kažu u „Putevima“, na stanici u Preševu će naplaćivati putarinu na deonici od tog mesta do petlje Levosoje, u dužini od 22 kilometra. S ozbirom na to da je cena korišćenja auto-puta u Srbiji po kilometru 0,03 evra, računica pokazuje da će vozači za prolazak ovom trasom plaćati oko 80 dinara.

Putovanje od prestonice do makedonske granice koštaće ih ukupno oko 1.000 dinara! Kada krenu iz Beograda, za novčanik će morati da se uhvate u Nišu, gde će im biti potrebno 730 dinara, zatim u Leskovcu gde putarina košta dodatnih 190, i na kraju u Preševu, gde će, cena putarine biti oko 80 dinara.

– Završena je izgradnja kompletne naplatne stanice Preševo. Čekamo da Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje korisnika javnih sredstava, odobri zapošljavanje novih radnika kako bi se naplatna stanica pustila u rad – objašnjavaju u „Putevima Srbije“. – U završnoj fazi su i građevinski radovi na naplatnim stanicama Takovo i Preljina. Čekamo, takođe, saglasnost Komisije, a tu će se naplaćivati putarina na deonici od 40 kilometara.

To, međutim, nije kraj izdacima za vozače. Od sledeće godine, kada je predviđeno da se okončaju i radovi na svim deonicama južnog kraka Koridora 10, putarina će se naplaćivati na još oko 70 kilometara. To bi, po sadašnjem cenovniku, trebalo da bude dodatnih 260 dinara. Ove tarife, međutim, još nisu zvanično određene i mogle bi biti i više. Jer, „Putevi Srbije“ već godinama nisu zadovoljni sumom koju naplaćuju od šofera, pa od Vlade Srbije uporno traže poskupljenje od 10 odsto. Ukoliko im „molitve“ budu uslišene, i sve ove cifre će se uvećati za toliko.

06-dru-od-beograda

PUTARINA SAMO JEDNOM

DUGOROČNI plan „Puteva Srbije“ je da se putarina duž celog koridora naplaćuje samo jednom, odnosno da na ulasku na auto-put vozači uzmu karticu, a da na izlaznim rampama plate korišćenje saobraćajnice. Taj, zatvoreni sistem naplate, podrazumeva postavljanje bočnih naplatnih stanica na svim izlazima sa auto-puta.

U „Putevima“ kažu da je u toku raspisivanje tendera za izgradnju čeone naplatne stanice Subotica-Jug i kompleksa bočnih naplatnih stanica Feketić, Bačka Topola i Žednik. Nakon završetka izgradnje, zatvoreni sistem naplate putarine će se primenjivati i od Siriga do Subotice.

Novosti.rs

Možda Vam se svidi i