Obeležen Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica i učenici Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ juče su zajedno obeležili Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a.

Na sportskom terenu iza škole, formirana je velika „crvena vrpca“, od višemetarskog crvenog platna, oko koje su učenici dva odeljenja drugog razreda palili sveće.

Ovo tradicionalno paljenje sveća na crvenoj traci izraz su solidarnosti, podrške ljudima koji žive sa HIV/AIDS-om i pomen umrlima. Lekar specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje razgovarao je sa učenicima o značaju edukacije stanovništva, prevencije, sa posebnim akcentom na eliminisanju diskriminatornog stava i stigmatizacije.

medjunarodni dan secanja na preminule aids 4

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDSA se obeležava već 33 godine u više od stotinu zemalja, dok se u našoj zemlji ovaj performans održava trinaestu godinu zaredom u 25 gradova. Iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica podsećaju da se testiranje i savetovanje može obaviti svakodnevno, bez zakazivanja i uputa, potpuno anonimno i besplatno.

Možda Vam se svidi i