Šezdeset osam lekova predstavlja terapijsku alternativu onima koji su već na listi jer je reč o izuzetno važnim medikamentima za maligna oboljenja, HIV, za lečenje steriliteta…

Nova lista takozvanih generičkih i originalnih lekova, sa 102 medikamenata koji se izdaju o trošku države, od juče je stupila na snagu.

Prethodno je Vlada Srbije usvojila predlog o proširenju liste lekova koji se izdaju o trošku države. To su takozvani generički i originalni lekovi, a nadležni obećavaju da se do kraja godine na ovoj listi očekuju i inovativni lekovi.
– Šezdeset osam lekova predstavlja terapijsku alternativu onima koji su već na listi jer je reč o izuzetno važnim medikamentima za maligna oboljenja, HIV, za lečenje steriliteta, a napravljen je veliki iskorak – rekao je Petar Stajković, predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar nedavno je najavio da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da se prave novi rasporedi i prioriteti uvođenja tih medikamenata do 2020.
– Ima više od 100 zahteva za uvođenje inovativnih lekova jer taj problem nije rešavan više od četiri godine – izjavio je Lončar.

Inovativni su oni lekovi koji sadrže supstance koje do sada nisu korišćene u medicini ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno, ali ne u toj kombinaciji.
Autor: Kurir, Foto: Shutterstock

Možda Vam se svidi i