Nov Zakon o finansiranju lokalne samouprave: U budžetu grada manje para

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader i načelnik Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj Duško Šarošković održali su juče konferenciju za medije povodom usvajanja novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Novim Zakonom predviđena su određena umanjena prihoda grada na osnovu poreza na nepokretnosti i poreza na zarade.

„Umanjenja budžeta će svakako biti i po našim procenama kretaće se od 30 do 33 miliona dinara. U odnosu na prethodne najave i pisanje pojedinih medija, to je deset puta manje“, rekao je Sanader.

On je bio iskren i dodao da svaki milion manje u budžetu se oseti, ali i naglasio da ovaj manjak neće u velikoj meri uticati na dalji rad lokalne samouprave.

„Ovaj manjak će svakako uticati na naš budžet, svaki milion je bitan, ali ne u tolikoj meri da bi bilo ugroženo funkcionisanje lokalne samouprave“, jasan je bio Sanader koji je dodao da ovo umanjenje na jedan način vidi i kao podsticaj s obzirom da je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila da će sve lokalne samouprave dobiti dodatna sredstva iz republičkog budžeta ukoliko imaju dobre projekte koje treba realizovati.

„Ono što je dobra stvar u svemu ovome jeste da je i ministarka Brnabić napomenula da će se deo sredstava koji se ostvari ovim putem vraćati lokalnim samoupravama koje imaju projekte. Mi smo na svu sreću takva jedna lokalna samouprava, naši projekti koje smo do sada uradili i pripremili su već gradu doneli preko 300 miliona dinara, pa tako samo za put kroz Laćarak je iz republičkog budžeta izdvojeno 240 miliona dinara, za uređenje saobraćajnica kod podvožnjaka odobreno nam je već nekih 46 miliona dinara, a za bazen očekujemo odobrenih 10 miliona i da nam Ministarstvo sporta odobri još 20 miliona“, objašnjava Sanader.

Zakon o finansiranju lokalne samouprave predviđa da se sa lokala preraspodeli 4,8 milijardi dinara. Od prihoda od poreza na zarade, umesto dosadašnjih 80 odsto opštinama pripada 74, a gradovima 77 odsto.

Možda Vam se svidi i