Najplaćenija zanimanja u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Menadžeri i savetnici definitivno su najplaćenija zanimanja u Srbiji. Za njima slede piloti i rudari, koji mesečno primaju tri i po prosečne plate.
Reč je o najnovijim podacima za zarade u junu Republičkog zavoda za statistiku i to bez poreza i doprinosa i, naravno, bonusa.

Najveće zarade, svakako imaju menadžeri. Njihov mesečni konto u junu bio je 155.327 dinara, što je san svakog radnika sa prosečnim primanjima.

Lepo plaćen, ali vrlo odgovoran posao imaju piloti. Velika odgovornost, smatraju mnogi, utiče i da plata bude velika.

Prosečna zarada angažovanih na poslovima vazdušnog saobraćaja bila je 155.215 dinara.

Treći na poziciji najvećih plata su rudari, koji su u junu primili 147.153 dinara. Visok rizik koji nosi ovaj posao svakoko mora da se nadomesti i velikom platom.

Na cenu rada svakako utiče i to što nema dovoljno onih koji bi da silaze u jamu sa opremom i starom mehanizacijom.

U većini slučajeva srpski rudari u većini slučajeva ručno buše ili miniraju i rade u mnogo gorim uslovima nego njihove kolege u savremenim evropskim rudnicima.

U mnogo finiji, a jednako dobro plaćen posao, spada računarsko programiranje. Prosečna zarada programera i IT inženjera bila je 147.106 dinara, što je više nego duplo iznad republičkog proseka.

Njihove plate drastično rastu zato što ih i dalje nema dovoljno. I interesovanje za ovom vrstom posla raste, ali su potrebe tržišta ogromne.

Dobar deo naših domaćih i stranih kompanija na tržištu Srbije stalno imaju otvorene konkurse za IT zanimanja i oni često posao nađu još tokom studiranja.

I marketing stručnjci dobro zarađuju, mada je u poslednje vreme zasićeno tržište ovom profesijom. Njihovo mesečan konto u junu bio je 127.042 dinara.

Na šestom i osmom mestu po visini zarada su zaposleni u naftnoj industriji.

Oni u Srbiji jedva prelaze stotinak hiljada dinara, ali masovno odlaze u arapske zemlje gde dobijaju i po tri-četiri puta više za mesec dana rada.

Sa prosečnim zaradama od 102.879 dinara, angažovani u proizvodnji duvanskih proizvoda nalaze se tik iza naftne industrije.

Da li će i planirane zabrane pušenja ugroziti zarade u ovom sektoru, ostaje da se vidi.

To što su u prvih deset najbolje plaćenih zanimanja našli i farmaceuti, ne čudi, jer je industrija lekova jedna od najbogatijih.

Oni koji rade u prioizvodnji medikamenata primaju 97.618 dinara.

A, gde su tajkuni?

Na ovoj listi nema tajkuna i vlasnika kompanija u Srbiji, a razlog je to što oni zapravo sebi isplaćuju malu zaradu, na koju inače plaćaju 70 odsto poreza i doprinosa državi.

Velike pare podiže kao dividendu, na koju plaća svega 15 odsto poreza.

Tako ispada da imaju manje zarade o svojih zaposlenih.
Blic, OK Radio

Možda Vam se svidi i