Na ovom sajtu možete proučavati Sremsku Mitrovicu i Vojvodinu od pre 250 godina

Od strane Ozon
0 komentar

Na ovim digitalnim vojnim habsburškim kartama koje se nalaze na Interentu možete proučavati mesta u Vojvodini od pre 250 godina. Pogledajte kako je nekada izgledalo vaše mesto.

2016_11_14_08_36_22_first_military_survey_1763_1787_mapire_historical_maps_of_the_habsburg_emp

Habsburgovci su između 1763. i 1787. godine provodili prvo vojno mapiranje svog carstva, a karte su vrlo detaljne.

Istorijski pregled

Posle Karlovačkog (1699) i Požarevačkog mira (1718), celokupna teritorija današnje Vojvodine dolazi pod austrijsku (habsburšku) vlast. Nakon Požarevačkog mira iz 1718. godine, Habzburškoj monarhiji su pripali i jugoistočni Srem, Banat, kao i neki delovi teritorije današnje Srbije južno od Save i Dunava – Mačva, Šumadija, deo istočne Srbije, itd. Monarhija je jugoistočni Srem uključila u Kraljevinu Slavoniju, dok je na ostatku svojih novih teritorija na području današnje Srbije uspostavila dve nove krunske zemlje – Kraljevinu Srbiju i Tamiški Banat. Delovi teritorije današnje Vojvodine uključeni su tada u vojnu granicu, a drugi delovi su došli pod civilnu (županijsku) vlast. Za razliku od teritorija pod civilnom upravom, vojnom granicom upravljalo se direktno iz Beča.

Iz ovog perioda su poznate i dve velike seobe Srba u Austrijsku carevinu (1690. i 1739. godine), kojima je pojačana brojnost srpskog stanovništva na području Vojvodine. Srbi su tada priznati za jednu od nacija Habsburške monarhije (Natio Rasciana) i priznato im je pravo na jedno posebno vojvodstvo, odnosno teritorijalnu autonomiju. Ovo pravo je, međutim, ostvareno tek u revoluciji od 1848. do 1849. godine. Tokom austrijske vladavine, na teritoriju Vojvodine su se, pored Srba, naselili i mnogi kolonisti, najviše Nemci i Mađari, ali takođe i Slovaci, Hrvati, Rusini, Rumuni i drugi.
Nakon austrougarskog (habzburškog) poraza u Prvom svetskom ratu 1918. godine, srpski narod sa područja Bačke, Banata i Srema proglašava prisajedinjenje Kraljevini Srbiji, što je priznato i novim mirovnim ugovorima.

Kako do ovog sajta?

Kako biste pronašli svoje mesto na habsburškim vojnim kartama, kliknite ovde pa proučite detaljnije.

Možda Vam se svidi i