Ko ubuduće poželi da sedne u rukovodeću fotelju javnog preduzeća, moraće da ima diplomu četvorogodišnjeg fakulteta i pet godina radnog iskustva, od čega makar tri u javnom preduzeću. Nepoželjna će biti partijska knjižica, javlja RTS.

Novi Zakon o javnim preduzećima, koji je Vlada nedavno usvojila, upućen je u parlament po hitnom postupku. Njime se, pored ostalog, pooštravaju uslovi za izbor direktora i predviđa transparentnije poslovanje javnih preduzeća.

Osim strožih uslova i kraćih rokova za izbor rukovodilaca, disciplinu će, veruju, uvesti i ostale novine. Ukida se izvršni odbor, koji je bio suvišan, zabranom osnivanja drugog javnog preduzeća iste delatnosti neće se više prikrivati gubici, a obavezom da na internet stranici objavljuju biografije rukovodilaca i program poslovanja, radiće se transparentnije. Podrška piscima zakona stiže od premijera.

Od zakona se mnogo očekuje u Vladi, dok opozicija veruje da se donosi u predizborne svrhe, navodi RTS.

„Na koju će stranu“ aktuelni direktori velikih javnih preduzeća pokušala je da se raspita Politika. Nikola Petrović, generalni direktor Elektromreža Srbije, još nije odlučio koja mu je funkcija preča. Nakon što parlament usvoji Predlog zakona o javnim preduzećima, Petrović će morati da bira između stranačke funkcije i mesta direktora javnog preduzeća. Kako je rečeno listu iz službe za odnose sa javnošću u ovoj kompaniji, Petrović će ovu odluku doneti nakon usvajanja pomenutog zakona.

„Nikola Petrović nije funkcioner stranke, već samo član glavnog odbora“, navodi se u odgovoru. Međutim, Predlog zakona propisuje da „direktor javnog preduzeća ne može da bude član organa političke stranke odnosno, da mu je određeno mirovanje u obavljanju funkcije u organu političke stranke”. To znači da će Petrović, ukoliko ne želi Srpskoj naprednoj stranci da vrati člansku kartu, svoju funkciju u partiji moći i da zamrzne.

Petrović je jedan od malobrojnih direktora javnog preduzeća, koji ima stranačku funkciju, a koji je bio voljan da ogovori na pitanje Politike koja fotelja mu je preča.

Aleksandar Obradović, direktor EPS-a je već odlučio. U odgovoru za Politiku navodi da je članstvo u stranci zamrzao u drugoj polovini 2013. kada se na konkursu kandidovao za direktora ovog preduzeća. Bez odgovora su bili Dmitar Đurović, direktor „Koridora Srbije” (SNS), Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa” (SPS) i Milan Krkobabić, direktor „Pošte” (PUPS), piše Politika.

*Izvor: BIZLife, Politika, RTS

Možda Vam se svidi i