Možda je ova nova godina najbolja godina vašeg života

Od strane Ozon
0 komentar

Svake godine širom sveta većina nas učestvuje u istim novogodišnjim ritualima. Ovaj ritual ne podrazumeva slavlje, plesanje, opijanje ili provod s bliskom osobom. Ne tiče se ni prisećanja naše prošlosti, niti zahvalnosti za ono što imamo u životu. Ta novogodišnja tradicija je prosto ritual donošenja odluke da se promenimo, obećanje sebi da ćemo uraditi nešto novo ili drugačije. Bez obzira na to da li obećavamo da ćemo poboljšati svoje finansije, veze, izgled ili zaposlenje, svi zaista delimo jednu zajedničku želju – da poboljšamo ovu godinu u odnosu na prethodnu.

Dakle, šta se dešava? Zašto naša rešenost tako brzo izbledi? Zašto većina nas ne uspe da ostvari željene ciljeve? Zašto ih uglavnom zaboravimo ili napustimo do februara? Je li to zbog toga što više ne želimo ono za šta smo prvog januara mislili da nam je tako važno? Jesu li nam se ciljevi i planovi promenili? Ili ne uspevamo jednostavno zato što nikada ne postavimo planove, strukture i sredstva potrebne za uspeh?

Ali šta ako je ova godina drugačija? Šta ako svaki dan naredne godine živite s namerom čvrstom poput kamena da ona postane najbolja u vašem životu – bez obzira na to šta će se desiti, bez obzira na delovanje nekontrolisanih sila, bez obzira na sve promene u vašem okruženju? Šta ako otkrijete da možete imati najbolju godinu života i da je to u potpunosti pod vašom kontrolom, nešto što zapravo možete oblikovati, stvarati i dostići? Šta ako danas shvatite da je izbor zapravo na vama?


Mogućnost da ostvarite svoju najbolju godinu postoji u svakom trenu, jer to ne zavisi od nekog spoljašnjeg činioca, već od toga da li ćete dozvoliti da se ono najbolje u vama pokaže. Ostvarenje najbolje godine u vašem životu zavisi od toga da li ćete postati osoba kakva ste oduvek želeli da budete. Treba da prigrlite najbolju viziju sebe i razvijete kvalitete koji će vas dovesti dotle.

Većina nas je nametnula neku vrstu ograničenja na ono šta možemo, a šta ne možemo da imamo, šta možemo, a šta ne možemo da uradimo, i ko možemo, a ko ne možemo da budemo. Radije ćemo se pomiriti s činjenicom da će svaka godina biti ista, ili tek nešto bolja od prethodne, nego što ćemo dopustiti da nas neograničena budućnost uzbudi. Mi stvaramo granice oko svojih ambicija, svojih ciljeva i svoje mašte. I često izigramo ceo lični izraz da bismo se uklopili u masu. Kao odrasli, mnogi od nas ugase dete u sebi, prestajući da se šale i potiskujući svoju neumornu maštu. Trampili smo rolere i preskakanje lastiša na ulici za mnogo ozbiljnije zadatke. Naša radoznalost zamenjena je ispravnim mišljenjem, koje ograničava ono što čujemo i vidimo. Naša otvorena priroda puna ljubavi zamenjena je dobro čuvanim i branjenim srcem. I umesto da radosni pristupimo zadatku da napravimo divan život, mi sanjamo o životu kakav bismo želeli da živimo.
Možda ste skliznuli u rutinu čekanja dana kada će doći vaš izmaštani život. Možda se nadate da dolazi dan kada ćete imati više uspeha, novca, ljubavi ili sreće. Poput mnogih, čekaćete da se sutra dogodi nešto zbog čega ćete se osećati bolje u vezi sa svojim životom danas. Ali pitam vas, je l’ se to sutra pojavilo dosad?
Vreme je da razbijemo iluziju da najbolja godina vašeg života postoji negde tamo, u budućnosti, kada zapravo postoji sada i ovde. Ne zavaravajte se više ni minut da će se najbolja godina vašeg života dogoditi… samo ako budete imali sreće. Ne verujte da vam nedostaje ono što je potrebno da vam i ova godina bude sjajna, bez obzira na to šta radite ili šta se dogadja u vašem životu. Ne čekajte da se sve sredi, da vam se raščisti raspored, ili da čovek ili žena vaših snova pojavi pre nego što krenete na zadatak da stvarate život koji volite. Ne dopustite da vas fantazije poput „jednog dana…“ ili „sledeće godine…“ ili „kada budem imao više vremena…“ zavaraju da najbolja godina vašeg života postoji negde daleko u budućnosti.
To je vaš izbor, ovde i sada.

Samo razmislite o tome: ovaj život vam je dostupan kada ste sami, bolesni, debeli, siromašni, zauzeti, depresivni ili zavisni. Može biti vaš čak i ako nemate odgovarajuće obrazovanje, čak iako ste uradili nešto loše u prošlosti, čak i ako imate mane, čak i ako vas je napustio neko koga ste voleli ili ako su vas tukli kao dete, čak i ako nemate podršku svojih voljenih, i čak i kad stvari oko vas izgledaju kao da su van vaše kontrole. Ovde se ne radi o sticanju svega što vam je potrebno da budete srećni. Ne radi se o završavanju projekta, nalaženju ljubavi vašeg života ili gubljenja deset kilograma. Ne radi se o izlaženju iz dugova ili nalaženju novog posla. U stvari, u narednoj godini mogli biste da izgubite neku voljenu osobu ili posao. Mogli biste se razvesti ili naleteti na prepreke u karijeri. Ali ono što se nadam da ću vam pokazati jeste da najbolja godina vašeg života ne traži da vam svaki dan bude ružičast ili da sve bude po vašem. Ono zahteva da razvijete one delove sebe koji teže da se izraze. Zapravo se radi o tome da sami sebe inspirišete, da volite ono što jeste i izbore koje napravite. O tome da se pomirite s prošlošću tako da možete da kreirate budućnost koja nije ni nalik onome što ste dosad iskusili. O svakom danu života utemeljenom u realnosti, sa strašću i uzbudjenjem prema životu, kao i inspirisanju drugih da isto postupaju.
Najbolja godina vašeg života je moguća bez obzira na to šta se dogadja oko vas. Na vama je da uzmete. Ove godine morate izabrati koje ćete korake preduzeti i kako ćete se ponašati. Morate izabrati, u skladu s pitanjima kojima se bavite, da li ćete se odreći prava da imate sve što želite, opredeljujući se za iluziju ugodnosti koja dolazi od prošlosti što se slepo ponavlja – ili ćete istkati nov put.
Iako na prvi pogled ovaj proces može izgledati zastrašujući, zapravo je mnogo jednostavniji nego što mislite, jer je u pitanju prepuštanje. To je proces otpuštanja vaših priča, izgovora, i samonametnutih ograničenja. Najbolja godina vašeg života traži od vas da se odreknete svojih zastarelih uverenja o tome šta ste sposobni da budete ili uradite i da to zamenite uverenjem da će vaš posao biti najbolji izraz vas samih, znajući da od ispunjavanja svog najvećeg potencijala nema boljeg doprinosa koji možete dati svetu.
Najbolja godina vašeg života je poziv na delanje. To je vodič, korak po korak, kako da vam ova godina bude tako posebna da jedva čekate da iskočite iz kreveta i započnete dan. Ovu godinu koja samo što nije stigla, ovaj dan, ovaj trenutak možete označiti kao granicu i izjaviti da će ovo biti vaša najbolja godina u životu, ili možete nastaviti istim starim putevima kojima ste toliko puta prošli. Izbor je isključivo na nama samima!

Izvor: Odlomak iz knjge Debi Ford „Najbolja godina vašeg života“ (Na predlog Kristine Zukić)

You may also like