Sremska Mitrovica – Roditelji i staratelji dece u Sremskoj Mitrovici prate kalendar vakcinacija i redovno vakcinišu svoju decu, čak 98 % njih to dobrovoljno čini, a oni koji ne žele svoje dete da vakcinišu dobijaju prijavu sanitarnoj inspekciji, opomenu, pa i kaznu.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za one roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su novčane kazne od 30.000 do 150.000 dinara, pa su i oni koji se protive vakcinaciji primorani da to učine.

Mišljenja o vakcinaciji podeljena su među roditeljima u čitavoj Srbij, pa i u Sremskoj Mitrovici. Sporna je MMR vakcina za koju se u više navrata tvrdilo da izaziva autizam kod dece. Vakcinacija MMR štiti od malih boginja, rubeola i zauški, a vakcinacija se sprovodi kad dete navrši 12 meseci, najkasnije do navršenih 15 meseci života. Revakcinacija MMR vakcinom sprovodi se redovno do navršenih sedam godina života, odnosno pre upisa u prvi razred osnovne škole.

„Ja svoje dete ne bih vakcinisala MMR vakcinom da nisam dobila opomenu. Izbegavala sam vakcinaciju maksimalno, ali su me na kraju zvali da kažu da ću platiti novčanu kaznu, što me i nije toliko iznerviralo, nego u sve se uključuju i socijalni radnici, a nisam želela da mi dete prolazi kroz te neke situacije, da ga uznemiravam i zbunjujem, kao ni da neko procenjuje moje majčinske sposobnosti, pa sam na kraju morala da pristanem na vakcinaciju“, kaže Marija N.

Njena imenjakinja koja ima dva deteta , dečake stare 7 i 5 godina kaže da je kao medicinski radnik bez razmišljanja vakcinisala svoju dece, pa i spornom MMR vakcinom.
„Decu sam vakcinisala onim vakcinama kojima je to bilo Zakonom propisano, prateći kalendar vakcinacije. Deca su primila MMR vakcine, DTP, Polio, vakcinu protiv hepatitisa B i hemofilične influence“, objašanjava Marija S.

Šta se dešava kada treba sprovesti vakcinaciju, a vakcina nema? Od kraja prošle i početka ove godine u svim domovima zdravlja u Srbiji vlada nestašica vakcine protiv dečije paralize, OPV koja je obavezna za dečake i devojčice u sedmoj godini života, a pre upisa u osnovnu školu.

Tu informaciju potvrdila je i Vesna Žambok, glavna sestra Doma zdravlja Sremska Mitrovica.
Koja je objasnila da su roditelji primorani da malo sačekaju OPV vakcinu, ali da svih drugih vakcina u sremskomitrovačkim domovima zdravlja ima i da roditelji, odnosno staratelji redovno i bez problema vakcinišu svoju decu.

„Sporadično se javljaju slučajevi kada roditelji, odnosno staratelji ne žele da vakcinišu svoje dete zbog verskih ili nekih drugih uverenja, u takvim slučajevima mi šaljemo prijavu sanitarnoj inspekciji, a oni dalje reaguju“, objašnjava Žambok i dodaje da je vrlo zadovoljna odzivom roditelja da vakcinišu decu.

Prema rečima Miloša Lukića, načelnika pokrajinske sanitarne inspekcije u toku prošle, kao i za prva dva meseca ove godine nije podneta ni jedna prekršajna prijava protiv roditelja ili staratelja koji su odbili da vakcinišu dvoju decu, a doneto je 8 rešenja po kojima su rodtelji vakcinisali decu.

untitled

Možda Vam se svidi i