Mitros počinje sa radom krajem meseca

Od strane Ozon
0 komentar

Mitros počinje sa radom krajem meseca – Problem nedostatka radne snage određenog profila

Sremska Mitrovica – Na listama sredina povoljnih za investiranje Sremska Mitrovica bolje se kotira od Autonomne pokrajine Vojvodine, tvrdi njen gradonačelnik Branislav Nedimović, dodajući da ovaj grad ima stalan rast.

Dolazak stranih kompanija prati i problem nedostatka kvalifikovane radne snage, pa je dogovoreno da se nezaposleni, ali i oni koji će tek upisati školu, što više usmeravaju za obrazovanje kadrova koji trenutno nedostaju stranim investitorima koji su već ili će tek doći u grad.

– Strani investitori koji posluju u Mitrovici suočavaju se sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage, pa je to razlog što ćemo realizovati projekat stručnog osposobljavanja radnika prema potrebama stranih investitora. Zamisao je da svaki od investitora odabere određen broj radnika, oni bi prošli obuku po inostranim standardima i osposobili se za profile koji nedostaju toj firmi, a troškove bi platio grad – objasnio je Nedimović.

Krajem ovog meseca sa radom treba da počne kompanija „Mitros flajšvaren” u kompletno renoviranim pogonima bivšeg „Mitrosa”, ali i ona ima problema za pronalaskom radnika određenog profila. Zbog toga je i uspostavila saradnju sa Prehrambeno šumarskom i hemijskom školom u kojoj bi, nakon odobrenja Ministarstva prosvete, trebalo da se ubuduće školuju mesari i prehrambeni tehničari. Nedimović ističe da će grad teško moći da nastavi razvoj bez uvođenja koncepta dualnog obrazovanja.

– Taj sistem već funkcioniše u Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla” koja sarađuje sa Brodogradilištem „Vahali”, a ideja je da se to proširi i na „Mitros” i Poljoprivredno šumarsku i hemijsku školu kako bi učenici nakon završetka škole dobili posao. Insistiraćemo u narednim mesecima da se u školama otvaraju novi smerovi, koji su usko stručni kako bismo mogli da ih integrišemo, jer je najvažnije da se posle školovanja dobije posao – objasnio je Nedimović.
Љ. Малешевић/Dnevnik

Možda Vam se svidi i