Sremska Mitrovica – Ministarstvo kulture nije odobrilo sredstva za dalje istraživanje arheoloških nalaza Carske palate u Sremskoj Mitrovici.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremske Mitrovice kažu da je naravno šteta što sredstva nisu odobrena, ali da je Ministarstvo odlučilo da ne daje sredstva za istraživačke radove, tako da bar nije doveden u pitanje značaj nalazišta nego je u pitanju princip kojim se institucije rukovode. Dodatni razlog predstavlja i to što, nezvanično, nadležni u Ministarstvu smatraju da je istraživanje na lokalitetu 85 (kod Muzeja Srema) privedeno kraju.

Bilo kako bilo, volja za istraživanjem beogradskog Arheološkog instituta (koji je nosilac tog projekta) nije bila dovoljna da područje oko zgrade Muzeja u Sremskoj Mitrovici bude istraženo, pa samo ostaje da se nadamo da će u nekoj bliskoj budućnosti istovremeno postojati želja stručnjaka i nadležnog ministarstva kako bi antičke osnove Sremske Mitrovice na pravi način bile predstavljene i objašnjene građanima.

Možda Vam se svidi i