Lažne šlep-službe haraju putevima Srbije!

Od strane Ozon
0 komentar

ADAC (Auto-moto savez Nemačke) koji broji blizu 20.000.000 članova i kao takav je najveći evropski automobilski klub – na svom zvaničnom sajtu je upozorio sve svoje članove da je moguće da će im se desiti da će ih u slučaju potrebe pomoći na putu, u Srbiji sačekati lažne šlep-službe, predstavljajući se kao njihovi zvanični partneri, i zbog toga u svom obaveštenju ADAC će u sledećoj fazi preporučiti izbegavanje Koridora 10. Kako je navedeno u saopštenju, u slučaju nezgode na putu, posebno bi trebalo da budu obazrivi turisti u Mađarskoj i Srbiji. Naime, prevaranti se predstavljaju kao saradnici ADAC-a i pokušavaju da od žrtava nezgoda na putu izvuku novac.

Vozila i svoje osoblje sa originalnim obeležjem kluba, ADAC je angažovano samo u severnoj Italiji i na hrvatskom poluostrvu Istra. U Srbiji ih zvanično nema. Vozila prevaranata su uglavnom izrazito žuta i imaju čak ispisan i ADAC-logo, a vozači se predstavljaju kao „Zlatni anđeli“. Zbog toga mnogima prevara na prvi pogled nije uočljiva i zato bi vozači trebalo da budu obazrivi ako pomoć u Srbiji ponude osobe iz lažnih ADAC-vozila, a ne vozila Auto moto saveza Srbije, jedinog zvaničnog legitimnog partnera.

U saopštenju ADAC-a se njihovim članovima i javnosti dalje savetuje da u slučaju nezgode treba kontaktirati broj broj +49 89 22 22 22 za pomoć u inostranstvu. Nadležna stanica za hitne pozive u inostranstvu, po našem pozivu angažovaće tada lokalnog partnera ili šlep-službu. Vozač šlep-službe koji dobije nalog, uvek ima zvanično proverenu informaciju o članu, identifikaciju i članski broj osobe koja traži pomoć i tada se identifikuje kao vršilac usluge za člana ADAC-a. Vozači bi posebno trebalo da budu oprezni ako se neposredno posle nezgode zaustavi šlep-vozilo i ponudi pomoć. U takvom slučaju preporuka je da se sačekaju dalje instrukcije tako šte će nastalu štetu ili kvar vozač prvo prijaviti svojoj stanici za pomoć u inostranstvu. Prevarati u svoja vozila za šlepovanje često ugrađuju i elektronske ometače, koji prekidaju telefonsku mrežu ,kaže se još u saopštenju ADAC-a, pa još preporučuje, ukoliko nije moguće ostvariti telefonsku vezu sa ADAC-om putem mobilnog telefona, da se vozilo zaključa, vozač sa mobilnim telefonom udalji nekoliko metara od njega i zatim uspostavi vezu.

Izvor: AMSS
Foto: slepsluzba.net

Možda Vam se svidi i