Kliniki centar Vojvodine ostaće bez 151 zaposlenog prema Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u državnim organima.

Klinički centar Vojvodine mora da otpusti 151 zaposlenog.

klinicki_centar_bolnica_s_goole_700
Prema pomenutoj Odluci, KCV će imati 2.819 zaposlenih u odnosu na dosadašnjih 2.970, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi sprovode detaljnu analizu kako bi našli najbolji način za racionalizaciju broja zaposlenih. Blic piše da će do kraja 2015. godine samo dvoje otići u penziju „po sili zakona“, a koliko će ih ukupno otići u penziju zavisi od volje zaposlenih koji ispunjavaju uslove.

U KCV nisu odgovorili na pitanje da li će biti otpušteno više nemedicinskog ili medicinskog osoblja, navodeći da je moguće da će najveće žrtve biti pacijenti.

– Nije tajna da su u našoj zdravstvenoj ustanovi duge liste čekanja na pojedine preglede i zahvate, što zbog manjka skupe opreme i aparata, što zbog nedostatka ljudi. I dalje je uzročnik dugih lista čekanja mali broj aparata, ali sa novim otpuštanjem moguće je da će i manjak kadrova usloviti njihovo povećanje – navode u KCV za Blic.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi se nadaju da će pronaći kompromis sa Ministarstvom zdravlja i da neće biti otpuštanja.

– KCV je ustanova paviljonskog tipa gde je potreban veći broj nemedicinskog osoblja radi održavanja objekata, u odnosu na kriterijume RFZO koji su pravljeni na osnovu „blok sistema“. Ministarstvo nam je kadrovskim planom za 2015. odobrilo povećanje broja zaposlenih i to osam lekara, dva farmaceuta, 60 medicinskih tehničara, a smanjilo broj zdravstvenih saradnika za šest i nemedicinskih radnika za 63, u odnosu na prethodni kadrovski plan – kažu u službi za informisanje KCV.

Autor: Blic

Možda Vam se svidi i