Posetioci kladionica na čijim dobitnim tiketima iznosi budu veći od 11.000 dinara moraće da plate porez od 20 odsto na celokupan iznos, uključujući i uloženu sumu, predviđeno je izmenama Zakona o dohotku građana koji je usvojen krajem prošle godine.

Naime, ključna novina ovog zakona je što sada dobitnici u kladionici moraju da plaćaju porez i na uloženu sumu, a ne samo na ostvareni dobitak, kao što je bilo po starom zakonu. U slučaju da je ostvarena zarada mala, kako tvrde u Udruženju priređivača igara na sreću (UPIS), može se dogoditi da dobitnik izađe iz kladionice s manje novca nego što je imao kad je u nju ušao.

Kladionica telegrafrs
Foto: telegraf.rs

– Do sada su igrači imali obavezu da porez od 20 odsto plaćaju samo na ostvarenu zaradu, a od 1. januara će morati da plaćaju i na uloženu sumu. Uložite 10.000 na kvotu 1,15 i ako dobijete 11.500 dinara, na tu sumu plaćate 2.300 dinara poreza, što znači da će vam biti isplaćeno 9.200, odnosno manje nego što ste uložili – objašnjavaju u UPIS.

U UPIS tvrde da su novim zakonom posetioci kazina i igrači na automatima decidirano oslobođeni plaćanja poreza na ostvareni dobitak, pa će biti u privilegovanom položaju u odnosu na kladioce.

Izvor: Kurir

Možda Vam se svidi i