Sremska Mitrovica – „Francuski filmski karavan“ po treći put stiže u Sremsku Mitrovicu, ovog puta ciklusom „Novi francuski film“ koji je privukao pažnju na brojnim međunarodnim festivalima. Besplatne projekcije održaće se u „ART KLUBU SIRMIUMARTA“ (bivši ZKS), od 19. do 22. januara.

Svako veče od 19:00 časova svi ljubitelji filma mogu pogledati ostvarenja „Čovek koga su previše voleli“, „Kineski rebus“, Bird people“ i „Hipokrat“.

Domaćin i organizator besplatnih projekcija francuskih filmova je Centar za kulturu “Sirmiumart”, a projekat je ostvaren u saradnji sa “Francuskim institutom u Beogradu“.

RASPORED PROJEKCIJA SA SINOPSISIMA:

Utorak, 19. januar sa početkom u 19:00 časova

„ČOVEK KOGA SU PREVIŠE VOLELI“ ( Francuska, 2014, 116’)
Režija: Andre Tešine
Igraju: Gijom Kane, Katrin Denev, Adel Enel
Zabranjeno mlađima od 16 godina.

Godine 1976. posle propalog braka, Anjes Le Ru vraća se iz Afrike svojoj majci Rene (vlasnici kazina) u Nicu. Zaljubljuje se u advokata (Morisa Anjelea) svoje majke i zbog te ljubavi je izneverila majku te je dovela do gubitka kazina. Kada je Anjes shvatila lažnu ljubav Morisovu pokušala je da izvrši samoubistvo, posle kog nestaje u Tenesu 1977. godine. Njen leš nikad nije pronađen, a Moris je glavni osumnjičeni za zločin bez dokaza i leša. Uverena da je kriv za smrt njene ćerke, Rene daje sve od sebe da Moris bude osuđen.

Covek koga su previse voleli 1

Sreda 20. januar sa početkom u 19:00 časova

„KINESKI REBUS“( Francuska, 2013, 117’)
Režija: Sedrik Klapiš
Igraju: Romen Diri, Odri Tatu, Sesil de Frans
Zabranjeno mlađima od 12 godina.

Četrdesetogodišnji Gzavije živi nesređeni život sa Vendi, Izabel i Martinom, reši da, vođen svojom strašću za putovanjem, ode u Njujork, u sred Kineske četvrti i pronađe svoje mesto kao sin, kao otac… kao čovek. Razlaz. Porodica ponovo na okupu. Istopolni roditelji. Imigracija. Rad na crno. Njegov život zaista liči na kineski rebus. Takav način života nemiran i neusklađen ipak mu pruža inspiraciju za njegovo pisanje.

Kineski rebus 1

Četvrtak, 21. januar sa početkom u 19:00 časova

„BIRD PEOPLE“ ( Francuska, 2014, 127’)
Režija: Paskal Feran
Igraju: Džoš Čarls, Anais Demustje, Rošdi Zem
Zabranjeno mlađima od 12 godina.

U internacionalnom hotelu u blizini aerodroma Roasi, jedan američki inžinjer informatike u prolazu, pod pritiskom profesionalnih i emotivnih problema, odluči da radikalno promeni tok svog života. Nekoliko sati kasnije, život jedne mlade spremačice potpuno je izbačen iz koloseka usled jednog natprirodnog događaja.

Bird People 1

Petak 22. januar sa početkom u 19:00 časova

„HIPOKRAT“ ( Francuska, 2014, 102’)
Režija: Toma Lilti
Igraju:Vensen Lakost, Reda Kateb, Žak Gomblen
Zabranjeno mlađima od 12 godina.

Bendžamin će postati slavan doktor, siguran je u to. Ali njegovo prvo iskustvo na stažu za interniste u službi njegovog oca uopšte ne prolazi kao što je zamišljao. Shvata da je u praksi sve teže nego u teoriji. Odgovornost ga pritiska, njegov otac nikad nije tu za njega, a njegov kolega Abdel je strani lekar sa više iskustva nego on. Bendžamin će biti primoran da se na surov način suoči sa svojim ograničenjima i strahovima, što svojim što strahovima svojih pacijenata, porodica, drugih lekara i osoblja. Njegovo vatreno krštenje počinje.

Hippocrate 1

Možda Vam se svidi i