Groznica Zapadog Nila stigla u Srem

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad groznicom Zapadnog Nila, u Sremu je pegistrovan prvi slučaj obolevanja od ove bolesti, informacije su Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Oboleli je hospitalizovan u Kliničkom centru Vojvodine i imao je neuroinvazivnu formu bolesti. Nakon sprovedenih virusoloških analiza u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, potvrđena su specifična antitela na virus groznice Zapadnog Nila. Oboleli ima prebivalište na teritoriji opštine Inđija.

Osnovne kliničke i epidemiološke karakteristike ovog oboljenja:

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor (prenosilac) je Culex pipiens, vrsta komarca odomaćena i kod nas, a glavni rezervoari su razne vrste ptica u kojima se virus održava.
Više 80% zaraženih ovim virusom nema nikakve tegobe, a kod malog procenta zaraženih simptomi podsećaju na simptome gripa (naglo povišena telesna temperatura, glavobolja, grlobolja, bolovi u leđima, mišićima, zglobovima, umor, blag prolazni osip, uvećanje limfnih čvorova i sl). Od pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, koji zahteva hospitalizaciju. Nakon preležane bolesti često ostaju posledice (sekvele)-umor, gubitak pamćenja, teškjoće prilikom hodanja, depresija i sl.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja, preporučuje se:
– Primena repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom
– Nošenje komotne (ne pripijene!) odeće koja pokriva ruke i noge
– Izbegavanje boravka na otvorenom u sumrak i zoru kada je aktivnost komaraca najveća
– Zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima stambenih objekata
– Izbegavanje područja sa velikim brojem komaraca (šume i močvare)
– Isušivanjem mesta sa stajaćom vodom -ukloniti odbačene gume, prazniti redovno vodu iz saksija sa cvećem, menjati redovno vodu kućnim ljubimcima

Možda Vam se svidi i