Građani Srbije neće plaćati taksu za ulazak u EU?

Od strane Ozon
0 komentar

Prethodnih dana odjeknula je vest da će taksu za putovanja u EU plaćati građani zemalja koje nisu članice, a nisu im potrebne vize za putovanja u Šengen, što bi moglo da se odnosi i na građane Srbije.

– Tačno je da je Evropska komisija objavila svoju nameru da ubuduće dostupnost informacija o ljudima koji putuju u i iz EU bude veća, kako bi se povećala bezbednost šengenske oblasti. Međutim, nijedan zvaničan predlog o ovome još nije podnet, te je stoga isuviše rano da se spominju bilo kakve spekulacije o takvim akcijama – izjavila je za „Blic“ Tove Ernst, portparolka komesara EU za migracije Dimitrisa Avramopulosa.

Iz Evropske komisije je rečeno da ovakav sistem sakupljanja informacija o osobama koje putuju bez vize po Evropi služi i za „otklanjanje bezbednosnih briga u slučaju njihovog putovanja u zemlje poput SAD, Kanade, Australije, Brazila, Argentine… ukupno 60 zemalja sveta“.

– Veoma je važno istaći da takav sistem neće uticati na pravo o bezviznom putovanju, koje će biti zadržano za sve države koje ga trenutno uživaju, uključujući i Srbiju – potvrdio je izvor u Evropskoj komisiji.

Slično mišljenje ima i Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji.

– Ako i kada predlog o naplati takse pri ulasku u Evropsku uniju postane zvaničan, zemlje kandidati za članstvo u Uniji trebalo bi da traže da se to na njih, kao na buduće članice EU, ne odnosi. Ne znam detalje cele priče. Mislim da to još nije zvanična inicijativa, niti dovršen predlog EU, te da je u ovom trenutku sve samo nagađanje – kaže Bobić povodom najave da bi mogla da bude uvedena taksa za ulazak u EU, koja bi iznosila možda čak i 50 evra.

Srbija je status kandidata dobila 1. marta 2012. godine.

Izvor: Radio 021/Blic
Foto: vijesti.me

Možda Vam se svidi i