Evropski dan osoba sa autizmom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas se širom Evrope obeležava Evropski dan autizma kao dan podsećanja na prisutnost osoba sa autizmom koji žive tu oko nas i sa nama. Opštinsko udruženje građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom kao punopravan član Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, zajedno sa svim udruženjima širom Srbije koja su nastala i postoje u cilju pomoći ovakvim osobama i njihovoj integraciji u svakodnevni život zajednice, obeležava ovaj dan i podsećaju sve ljude na postojanje ovakvih osoba i njihove probleme sa kojima se susreću svakodnevno.

Autizam je složeniji razvojni poremećaj koji umanjuje socijalne i komunikacijske veštine osoba sa autizmom, što uzrokuje nerazumevanje od strane društva i njihovu marginalizaciju i slabo uključivanje u svakodnevni život. Problem uključivanja ovakvih osoba u svakodnevni život nije prisutan samo u našoj zajednici nego i u celoj Evropi i svetu. Zbog toga Udruženje koristi današnji dan da pokrene sve relevantne činioce u državi kao i sve građane da razmisle o ovom problemu i da im pomognu u uključivanju ovakvih osoba u sve segmente društva i da im to isto društvo pruži mogućnost i priliku da pokažu šta umeju, kao i veštine i sposobnosti koje poseduju.

Udruženje je uz pomoć Grada Sremska Mitrovica u poslednjih godinu dana učinilo dosta da se život članova Udruženja digne na viši nivo i da postanu vidljiviji u okruženju. Članovi Udruženja su dobili adekvatan prostor za rad i relaksaciju koji njima puno znači.

U cilju obeležavanja Evropskog dana autizma Udruženje organizuje dan otvorenih vrata koji će se održati 15. oktobra od 12 do 16 časova u prostorijama Udruženja (Kuzminska ulica broj 13). Pozivaju se sve zainteresvane institucije i građani koji žele da saznaju nešto više o osobama sa autizmom, problemima sa kojima se susreću oni i njihove porodice da tog dana posete prostorije Udruženja.

Možda Vam se svidi i