Dve godine od poplava, koliko je urađeno od tada

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica  – U večernjim satima 17. maja 2014. godine nivo reke Save kod Sremske Mitrovice dostigao je nikada zabeleženih 869 santimetara. Počela je evakuacija dela Sremske Mitrovice, ali i Laćarka, strah i panika su se već uveliko proširili među ljudima. Da li će Sava poplaviti Mitrovicu i sela uz Savu?

poplava2

Na hiljade vrednih ruku Mitrovčana, ali i ljudi sa svih strane Srbije slagale su isto tako na hiljade džakova sa peskom ne bi bi uspeli da sačuvaju ono što su generacije pre njih gradile, i na sreću uspeli su u tome. Grad je bezbedan, sela su bezbedna, nivo Save počinje da opada. Vanredno situacija je zvanično ukinuta 2. juna.

poplava4

Skoro odmah nakon ukidanja vanredne situacije predstavnici lokalne samouprave zajedno sa vodoprivrednim preduzećima uvideli su šta je potrebno uraditi u narednom periodu, koje su kritične tačke duž obale Save i kako zaštititi grad Sremsku Mitrovicu i sva njegova sela, da se situacija iz 2014. godine ne ponovi. Prema rečima načelnika Gradske uprave za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Vladimira Petkovića, prepoznate su potrebe stanovništva i Grada. „Ovih dana je završeno okamenjavanje obale na površini od pet hiljada kvadratnih metara. Takođe je urađena i sanacija u ulicama Svetozara Miletića i Promenadi u vrednosti od 37 miliona dinara, ali i 170 kilometara kanalske mreže“, rekao je Petković i naglasio da će u narednim danima biti završen generalni projekat podizanja i rekonstrukcije nasipa i izrade montažno-demontažnih panela u vrednosti između pet i šest miliona evra koji bi rešio sve probleme Mitrovice kada je u pitanju vodostaj Save.

pop2

Podsetimo, vanredna situacija proglašena je 15. maja 2014. godine za teritoriju cele Srbije, a u Gradu Sremska Mitrovica je trajala do 2. juna kada je procenjeno da opasnost od poplava više ne postoji.

popl2 popla1 popl pop1 3 poplava6

Možda Vam se svidi i