Državni sekretar Ivanišević posetio Sremsku Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica –Sremsku Mitrovicu danas je posetio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje Nenad Ivanišević koji je nakon razgovora sa predstavnicima grada posetio Regionalnu Sremsku sigurnu kuću i prostorije Crvenog krsta Sremska Mitrovica.

Državnog sekretara u Sremskoj Mitrovici ugostili su načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Vojislav Mirnić i zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Vladimir Sanader.

Kako je objasnio državni sekretar Ivanišević tema današnjeg razgovora sa predstavnicima ghrada bio je plan utorška sredstava u visini od oko 7 miliona dinara koje je Sremska Mitrovica dobila putem namenskih transfera za ovu godinu.

nenad ivanisevic

“Zadovoljan sam što sam video da se sredstva koja je Sremska Mitrovica dobila troše namenski preko Centra za socijalni rad “Sava”, i to za razvoj usluga u zajednici što je svakako i sama namena tih sredstava”, rekao je Ivanišević.

On je objasnio i da su mu predstavnici grada predstavili inicijtivu za izgradnju doma za stare u Sremskoj Mitrovici, što je jedna velika investicija o kojoj se u budućnosti treba ozbiljno razgovarati, jer potrebe grada za domom su evidentno velike.

“Ono o čemu smo posebno razgovarali jeste i mogućnost i zajednička aktivnost da Grad Sremska Mitrovica, odnosno Grad i organizacije u okviru Grada zajedno sa ministarstvom konkurišu na evropski program IZI koji jeste najznačajniji instrument razvoja socijalne politike i zapošljavanja ukupne vrednosti oko 920 miliona eura za naredne tri godine, tako da ćemo u narednom periodu formirati jedan zajednički tim i videti koji su to projekti u Sremskoj Mitrovici koji mogu da se ponude Evropskoj Uniji i da budu finansirani”, dodao je Ivanišević.

On je takođe izrazio zadovoljstvo i činjenicom da Sremska Mitrovica finansira prevoz učenika iz socijalno ugroženih porodica do škole i nazad.

“Izuzetno mi je drago što sam danas dobio informaciju da će grad Sremska Mitrovica iako se radi u veoma teškoj finansijskoj situaciji smoći snage i učenike slabijeg materijalnog stanja finanirati za dolazak i odlazak iz škole. Mislim da je to veoma važno zato što je obrazovanje način da se prekine začaran krug siromaštva, jer ukliko ne idete u školu nemate mogućnost da dobijete odgovarajuće radno mesto i u svakom slučaju ovo što će da radi Sremska Mitrovica je za svaku pohvalu”, rekao je Ivanišević.

Zmenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Sanader rekao je da je cilj lokalne samouprave grada da se broj korisnika socijalnih usluga, prevashodno Centra za socijalni rad “Sava” u narednom periodu smanji.

vladimir sanader

“Teme o kojima smo pričali su vrlo složene, socijalna politika i socijalna zaštita na nivou lokalne samouprave su jedan vrlo značajan segment i odnosi se na najugroženije delove našeg stanovništva, jer njihove potrebe za socijalnom zaštitom su velike. Na žalost živimo u vremenu kada nas okružuje siromaštvo, nemaština, nedostatak posla i to sigurno utiče na složenost poslova sa kojima se susreće Grad Sremska Mitrovica. Mi smo naravno kao i do sada preduzeli maksmalne mere i obezbedili sredstva da naši najugroženiji građani koji ne mogu sami da se brinu o sebi dobiju minimum za njihovu egzistenciju i mislim da će tako biti i u narednom periodu, s tim što ćemo pokušati da taj segment unapredimo, poboljšamo i da pokušamo da sa nekim drugim merama korisnike tih usluga svedemo na što manji broj. Odnosno da jednostavno siromaštvo u našem gradu koje postoji u nekom broju smanjimo. To nije cilj samo naše, nego svih lokalnih samouprava i svake državne politike da broj korisnika usluga prevashodno centara za socijalni rad svede na minimum, jer na taj način i društvo i država se razvijaju”, rekao je Vladimir Sanader, zamenik Gradonačelnika Sremske Mitrovice.

vojislav Mirnic

Vojislav Mirnić, načelnik Uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu kratko je dodao da se sa državnim sekretarom razgovaralo i o Regionalnoj Sremskoj sigurnoj kući u kojoj su od otvaranja u drugoj polovini maja boravile tri osobe, ali i o Crvenom krstu Sremska Mitrovica koji bavi i uslugom narodne kuhinje.

“Danas smo sa državnim sekretarom, doktorom Ivaniševićem razgovarali i o sigurnoj kući u kojoj su do sada bile smeštene tri žene. Osim ove teme pričali smo i o projektu koji grad ima nameru da realizuje, a to je izgradnja doma za stara lica, jer je velika potreba za njegovom izgradnjom. Takođe razgovarali smo i o Crvenom krstu koji se od 1992. godine bavi uslugama naredne kuhinje i mi trenutno imamo 550 korisnika ove usluge. Takođe razgovarali smo i na temu lokalnih usluga socijalne zaštite. Ono čime se Uprava za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Centar za socijalni rad “Sava” bave između ostalog je i finansiranje karti za autobuski prevoz učenika iz socijalno ugroženih porodica koji su korisnici novčane socijalne pomoći i kojih trenutno imamo 211”, rekao je Mirnić.

Možda Vam se svidi i