Dobrovoljna HPV vakcinacija od sledeće godine

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo zdravlja preduzelo je potrebne mere da naredne godine zvanično počne dobrovoljna HPV vakcinacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina, rekao je danas državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

On je rekao da su se na taj korak odlučili na osnovu preporuke republičkih stručnih komisija za infektivne bolesti, ginekologiju i Instituta za javno zdravlje.

– Uporedo sa dobrovoljnom vakcinacijom skrining programi će ostitati u fokusu, jer samo uporedno spoveden program i primarne i sekundarne prevencije omogućava smanjenje oboljevanja i smrtnosti od bolesti izazvanih Humanim papiloma virusom – rekao je Vekić.

Imunizacija mladje populacije, uzrasta od 9 do 15 godina, protiv HPV virusa tipa 16, 18, 6 i 11, glavnih uzročnika raka grlića materice, ali i drugih oboljenja izazvanih ovim virusom, najefikasniji je način prevencije.

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto po smrtnosti u Evropi i na četvrto mesto po broju obolelih.
Autor: Tanjug

Možda Vam se svidi i