Danas je ĐURĐEVDAN

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas se proslavlja Đurđevdan, hrišćanski i narodni praznik kojim se obeležava uspomena na pogibiju Svetog Georgija.

Ovaj praznik se proslavlja i u katoličkoj i u pravoslavnim crkvama, s tim što je u našim krajevima dan Svetog Georgija poprimio i neke osobine prethrišćanskih kultova, pa je Đurđevdan pun narodnih običaja vezanih za plodnost i prirodu.

Vreme za i oko ovog praznika, koji na određeni način predstavlja granicu između zime i leta, vezan je i za zdravlje, uspeh u stočarstvu i dobre useve. Pored toga, za Đurđevdan se vezuje i pletenje venaca od „đurđevskog cveća“, kao i kićenje kuća i kapija mladim zelenim grančicama iz šume.

djurdjevak

Verovalo se da ako je na Đurđevdan vedro da će biti plodna godina, a ako na ovaj praznik i sutradan bude padala kiša da će leto biti sušno. Kaže se u Srbiji da koliko nedelja pre Đurđevdana zagrmi, toliko će biti tovara žita te godine.

Za Đurđevdan je takođe karakterističan i Uranak, koji su i ove godine obeležili mitrovački Romi koji praznuju Svetog Georgija.

Možda Vam se svidi i