Da li radioaktivan gas preti zdravlju Mitrovčana?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije izdala je zvnično saoštenje povodom pojavljivanja u medijskim člancima oprečnih tumačenja preliminarnih rezultata merenja radona u Srbiji.

U saopštenju je pre svega objašnjeno da je radon prirodni radioaktivni gas, koji je u naučnoj javnsti poznat više od 100 godina i da je sastavni deo naše životne sredine. On se, kako piše u saopštenju, na otvorenom prostoru nalazi u niskim koncentracijama, dok se kao i ostali gasovi u zatvorenim prostorijama može akumulirati u znatno višim koncentracijama.

U cilju procene radiološke izloženosti radonu našeg stanovništa i mapiranja Srbije, Agenci za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije u Saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i nadležnim ministarstvima, sprovela je nacionalnu kapanju merenja radona u Srbiji.

Tokom ove i prethodne godine oko 5.000 detektora za merenje koncentracije radona su bili izloženi u stanovima i kućama širom Srbije, a velikom kampanjom uspešno je prikupljeno oko 90% izloženih detektora koji su poslati u ovlašćenu laboratoriju na očitavanje.

Kako dalje piše u saopštenju rezultati merenja u drugim zemljama Evrope kao što su Švedska, Finska, Švajcarska i Austrija pokazuju da se u ovim zemljama živi sa znatno višim nivoima radona nego što je kod nas.

Preliminarni rezultati pokazali su da je izmerena koncentracija radona u kućama i stanovima u očekivanom opsegu u odnosu na postojeće zakonske preporuke u skladu sa tipom izgradnje objekta.

Oko 94% izmerenih koncentracija radona u kućama i stanovima je ispord 400 Bq/m3 što je u skladu sa godišnjom prosečom koncentracijom koja predstavlja interventni nivo za hronično izlaganje radonu u postojećim stambenim objektima. Sa nešto višom koncentracijom radona jedino se izdvojio region Niške banje koja je i do sada bila poznata kao oblast sa povišenom koncentracijom radona.

Da li je na teritoriji Sremske Mitrovice bilo postavljeno i koliko detektora za merenje radona i koji su rezultati biće poznato početkom septembra meseca kada će Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja objaviti zvanične rezltate merenja koncentracije radona.

You may also like