Crkva Svete Trojice u Zasavici I pod zaštitom države

Od strane Ozon
0 komentar

Srpska pravoslavna crkva Svete Trojice u Zasavici I izgrađena u periodu od 1894. do 1899. godine, na mestu starog manastira koji se nazivao Rajac. Crkva je rađena u srpsko-vizantijskom stilu, po projektu poznatog srpskog arhitekte Svetozara Ivačkovića čiji se crkveni objekati nalaze širom Srbije, od Beograda do Leskovca. Crkva je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

Sveštenik u ovoj crkvi je Milorad Pavlović koji su tu nalazi od 2002. godine. On je 23. po redu sveštenik koji je službovao u ovom hramu.

13652707_1728421800744095_895561125_n

“Kada sam ja pre skoro 15 godina došao u Zasavicu da budem sveštenik u hramu Svete Trojice crkva je bila u izuzetno lošem stanju kako spolja, tako i iznutra. Na njoj je odmah sam video, trebalo dosta da se radi kako bi on povratila stari sjaj. Meni je možda tada najžalije od svega bilo što je nekakav majstor prekrečio freske koje su pre postojale, pa je samim tim, ja smatram, možda malo i uništio taj jedan deo istorije crkve. Na žalost nemam nikakva dokumenta, ni slike na kojima bi mogli da vidimo kakve su te freske bile, ali mislim da su svakako bile od velikog umetničkog značaja za kulturu kompletnog hrama”, počinje sa pričom sveštenik Milorad.

Sa renoviranjem hrama krenulo se upravo kada je sveštenik Milorad došao u ovo mačvansko selo, a radovi su se intenzivirali dolaskom Branislava Nedimovića na čelo Grada Sremska Mitrovica. Prema rečima Milorada, Nedimović je imao sluha za potrebe crkve i meštana ne samo Zasavice I, nego i Zasavice II i Ravnja, okolnih sela koja nemaju crkvu i dolaze u hram Svete Trojice.

13933310_1732702966982645_450361557_n

“Zahvaljujući gospodinu Nedimoviću na ovoj crkvi je urađeno dosta toga, mi smo od njega tražili sredstva, on je nama ta sredstva obezbeđivao iz budžeta grada i bez te saradnje mi sada ne bi imali ovako jednu fantastičnu, kompletno sređenu crkvu kao što je ona sad. Naravno pomagao je i savet Mesne zajednice obe Zasavice i Ravnja, naši parohijani, ali i rođeni Zasavčani koji više ne žive u Srbiji”, nastavlja sveštenik i dodaje da su svi davali koliko su bili u mogućnosti i da je sada na crkvi odrađeno oko 95 odsto ukupnog posla.

Prema Miloradovim rečima prvi zaista veliki radovi na hramu počeli su 2014. godine zahvaljujući gospodinu Milenku Milutinoviću i njegovoj firmi “Deneza” koji je izašao crkvi u susret i uradio kompletnu sanaciju poda, hidroizolaciju, termoizolaciju, kompletan pod je raskopan, stari materijal i šut uklonjeni. Zatim su postavljen nov pod od mermera i keramičkih pločica. Na crkvi je urađena i nova električna instalacija, pregletovani su zidovi i pripremljeni za oslikavanje freskoslikarstvom.

Prve freske urađene su zahvaljujući velikoj donaciji gospodinu Dalibora Belovukovića koji se iz Zasavice preselio u Austriju. On je pomogao crkvu više puta i samo zahvaljujući njemu urađene su freske na površini od oko 150 metara kvadratnih. Posao oslikavanja crkve kraju su priveli slikari Bogdan Dostanić, Sonja i Boban Almažan.

Na crkvi je urađen i kompletno nov krov i to zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Urađena je i palionica za sveće, a zahvaljujući MZ Zasavica II postavljana je česmu u crkvenom dvorištu. Crkva je dobila nov ikonostas i kompoletan mobilijara (stolice, pevnice, celivaonice, tutorksi sto), takođe uz pomoć Grada.

13866575_1728421624077446_1366175499_n

Zahvaljujući lokalnoj samoupravi uređen je i Parohijski dom, na njemu je promenjena stolarija, stavljena je izolacija, zatim izbetoniran je deo dvorišta, a trenutno se prikuplja behaton da se uradi staza oko crkve i plato ispred nje.

U saradnji sa mesnom zajednicom Zasacica II u narednom periodu, nekoj bliskoj budućnosti u planu je renoviranje ograde oko crkvenog dvorišta i zbog povećane posete vernika hramu javila se potreba za crkvenom salom u kojoj će se skupljati narod. Sala će biti urađena u istom stilu kao što je i Parohijski dom samo što će imati polukružnu tavanicu kako bi na njoj bile naslikane predstave iz istorije srpske pravoslavne crkve kao što je krunisanje Dušanovo, Sveti Sava braću miri, Sveti Sava blagosilja Srpčad i ostali bitni događaji iz istorije srpske pravoslavne crkve.

13672541_1728421750744100_430471051_n

“Suviše je naš narod za ovo vreme ratova i sankcija osiromašio, ali zahvaljujući samoj veri u Boga i u samom odnosu mojih parohijana prema ovoj crkvi mi smo uradili nešto što je kada sam ja došao ovde bilo nezamislivo. Sa ponosom mogu da kažem da smo zajedno ovoj crkvi vratili sjaj i izgled koji joj dolikuje”, zaključuje sveštenik Milorad.
Episkop šabački gospodin Lavrentije 18. septembra ove godine doći će da osveti freske crkve Svete Trojice, a nakon tog čina on će osveštati i temelj za novu crkvu Svetoga Cara Konstantina i carice Jelene koja se zida u Ravnju.

Možda Vam se svidi i