Ako se nastave kiše, voće će biti još skuplje

Od strane Ozon
0 komentar

Ukoliko se u Srbiji nastavi nestabilno vreme sa kišom, očekuje nas i poskupljenje cena voća, i to malina, kajsija, jagoda, trešanja i borovnica.
To će biti novi udar na džep potrošača, koji je ionako bio ugrožen, s obzirom na to da su zbog vremenskih nepogoda tokom maja i juna cene pomenutih vrsta voća već sada u marketima i na pijacama veće i za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Opet, s druge strane, dobar rod obećava pristupačnije cene jabuke, šljive, kruške i lubenici.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Kako je rod ovog voća ove godine zbog grada, jakog vetra, bio manji i za 40 odsto, samim tim je i cena bila veća. Međutim, ukoliko usledi manjak sunčanih dana, cene će tek rasti. Osim što su građani nezadovoljni visokim cenama, njihovo raspoloženje dele i proizvođači koji su ostali bez pola roda, a nakupci zato što moraju da izdvoje više novca ukoliko žele da otkupe dovoljne količine. Kiša, grad, sneg, ove godine zadali su glavobolje svima.
Tako je u moravičkom i zlatiborskom kraju najviše stradala malina, koja je na veliko prošle godine otkupljivana za 200 dinara, a ove drži cenu na 240 dinara, sa tendencijom poskupljenja. Zbog upola slabijeg roda, gotovo da je ne možete naći u svežem stanju u maloprodaji, a sporadično na pijacama prodaju sortu “polka” i to za 300 dinara po kilogramu.

– Ljudima je skupo, a mi sa ovim cenama tek pokrivamo troškove. Nisu samo maline stradale, mnogo lošije u odnosu na prošlu godinu su i borovnice i jagode. Zato je cena visoka. Opet zbog dobrog roda, cene šljive, jabuke i kruške su ispod proseka – kaže proizvođač Zorica Tošović iz Ivanjice.

O cenama voća tek će biti reči narednih dana jer je otkup manji od planiranog, pa će količine diktirati cenu.

– Mislim da će čak jabuke ići dole sa cenom, ali kada je reč o malinama, jagodama, kajsijama, borovnicama, može se dogoditi da dođe do poskupljenja – priča Dragan Jolović iz Guče.

Borovnice opet kojih najviše ima u planinskom kraju ove godine stradale su pod naletom kasnog snega i mraza. Njihova cena i trenutno je 650 dinara na pijacama, a u marketima i 850 dinara, ali proizvođači kažu da kolika god cena bila, nema ih, te ih neće biti u prodaji.
– Rolenda, maline ekstra kvaliteta, ima jedva deset odsto, tako da gro roda završava u pulpi i moći će da se koristi za proizvodnju sokova – pričaju otkupljivači koji su kilogram maline plaćali i svih 280 dinara.

Kupinari će opet sezonu pamtiti po izuzetnom rodu, ali su očajni zbog otkupne cene od 30 do 40 dinara za kilogram. Razlog – zasićenost tržišta kupinom.
Ekonomista Branislav Gulan smatra da su trenutne cena voća u Srbiji realnost.

– Mi smo planirali, recimo, da imamo 100.000 tona maline, ali neće je biti ni 80.000. Dakle, tačno onoliko koliko je slabiji rod, toliko su cene više, to je normalno. Slična je situacija i sa kajsijama. Mislim da će cene ostati na ovom nivou, a eventualna poskupljenja biće neznatna jer narod nema para – kaže Gulan.

Blic – B. Bojić/P. Vujanac/Ž. Dulanović
.

Možda Vam se svidi i