119 stranaca tražilo dozvolu za rad u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Vlada Republike Srbije krajem 2014. godine usvojila je novi Zakon o zapošljavanju stranaca, koji se u praksi primenjuje od prošle godine. Ovaj zakon obavezuje svakog stranac koji u Srbiji ostvaruje prava po osnovu rada da pribavi dozvolu za rad.

Izuzeti iz ovog Zakona jesu stranci koji borave u Srbiji kraće od 90 dana, koji su vlasnici, osnivači, zastupnici ili članovi organa pravnog lica, a nisu zasnovali radni odnos. Takođe, izuzetak su i upućena lica, koja izvode radove na osnovu ugovora o nabavci robe, nabavci ili zakupu mašina ili opreme i njene isporuke, instaliranja, montaže, opravke ili obuke za rad.

radnici1

Radnu dozvolu za zapošljavanje izdaje Nacionalna služba za zapošljavanje, pod određenim uslovima.

Prema podacima NSZ za godinu dana primene Zakona o zapošljavanju stranaca, zaključno sa ovim mesecom, strancima je izdato 6.362 radne dozvole. U Sremskoj Mitrovici izdato je 119 dozvola strancima za rad u Srbiji. Najviše radnih dozvola strancima izdato je u Beogradu – 4.497, a potom u Novom Sadu – 670 u Nišu je izdato 265 radnih dozvola za strance, Novom Pazaru – 143, Suboticui – 73…

Najveći broj radnih dozvola izdato je Rusima, Kinezima, Turcima, Rumunima, Nemcima, Grcima i državljanima Bosne i Hercegovine.

Izvor: Dnevnik/B92

You May Also Like