Sremska Mitrovica – U ataru Sremske Mitrovice predsetvena priprema zemljišta je završena. Ratari još čekaju da se zemlja prosuši, kako bi mogli da traktorima uđu u brazde i otpočnu setvu kukuruza. Što se tiče setve repe, ona je u tom delu Srema završena polovinom marta.
Iako je prošla godina bila loša za proizvođače šećerne repe, deo poljoprivrednika ipak nije odustao od setve te industrijske kulture. Podsetimo se, prošle godine je pod slatkim korenom bilo između 60 i 70.000 hektara, a prinos je bio najbolji u poslednjih nekoliko godina. Ipak, nakon podvlačenja crte, paori nisu bili zadovoljni, pre svega zbog nepoštovanja ugovora od strane šećerana, jer smatraju da su materijalno oštećeni.

poljoprivreda-prolecni-radovi-poljoprivredni-sejanje-setva-tanjug-jaroslav-pap-jpg_660x330

Foto Jaroslav Pap

 

Iskustvo ipak govori da poljoprivrednici jedne godine zarade, a druge posluju sa gubitkom. Time se rukovode oni koji ne odustaju od setve slatkog korena.

Marko Vukolić poljoprivrednik iz Sremske Mitrovice kaže da su posejali šećernu repu na 30 jutara. Proizvodnju nisu ugovorili ni sa jednom šećeranom jer je cena niska. Kako kaže Marko čekaće da cena bude veća sa nadom da će u toku godine ugovoriti proizvodnju sa šećeranom.

Oranice su u ovom delu Srema spremne za setvu kukuruza ali i soje, jedne od uljarica koja se može naći u setvenoj strukturi ovdašnjih ratara.

Procenjuje se da će ove godine setva kukuruza poljoprivrednike koštati oko 60.000 dinara po hektaru, dok za setvu soje treba izdvojiti oko 57.000 dinara, isto koliko, prema podacima Privredne komore Vojvodine, treba i za setvu jednog hektara slatkog korena.

 

Izvor: RTV

Možda Vam se svidi i