Sremska Mitrovica – Uprkos tome što je poslednjih meseci prošle godine najavljivano da će novi Zakon o bezbednosti saobraćaja stupiti na snagu početkom ove godine predlog izmene Zakona tek na proleće će se naći u Skupštini kao predlog.

Finalna verzija predloga zakona akcenat stavlja na sigurnost mladih vozača, bolju regulaciju tehničkih pregleda i auto-škola, kao i na pravljenje baze podataka o vozačima i vozilima. Prema svemu sudeći, mladi vozači i roditelji biće prvi na udaru sankcija.

19560_saobracajna-policija05-foto-m-josida_f

 

Novi zakon o saobraćaju kao jednu od novina donosi oduzimanje vozla vozačima koji počine najteže sobraćajne prekršaje. Novina je takođe i da će se pojedine kazne ublažiti, a da se kazne izrečene na licu mesta podižu sa 5.000 na 10.000 dinara.

Izmene:

– Vozačima do 21 godine zabranjeno je upravljanje vozilom jačine preko 56 kilovata, odnosno 76 konjskih snaga po toni.
– Vozačima do 21 godine zabranjeno je upravljanje vozilom od ponoći do šest sati ujutru.
– U prvoj godini vozačkog staža mladi do 21 godine imaće probnu dozvolu i moći će maksimalno da voze četiri osobe od kojih jedna mora da ima najmanje tri godine vozačku dozvolu.
– Vozači do 21 godine moći će da imaju maksimalno devet kaznenih poena.
– Kazne za neregistrovano vozilo ili za neproduženu vozačku dozvolu biće ublažene.
– Za lica koja su položila vozački ispit sa 17 godina, ili imaju položene propise ili „B“ kategoriju probni, staž traje do 21 godine.
– Mladim vozačima (do 21 godine) ograničena je brzine vožnje na auto putu na 110 km/h
– Mladim vozačima (do 21 godine) ograničena je brzine vožnje na magistalnom putu na 90 kilometara.
– Za najdrastičnije prekršaje kao što su vožnja automobila bez dozvole, zatim teška pijanstva preko dva promila alkohola oduzimaće se trajno vozilo i samo dokazom da mu je automobil ukraden vlasnik može povratiti svoj automobil. Roditeljima se neće uvažavati izgovor da im je dete ukralo vozilo.
– U ovom predlogu Zakona o bezbednosti saobraćaja regulisaće se bliže i način rada tehničkih pregleda, tako da će uskoro početi fotografisanje, a nešto kasnije i snimanje kamerom automobila na tehničkom.
– Obilaženje preko pune linije traktora ili zaprege više neće biti prekršaj.

policajac-saobracaj

 

Pojedine kazne oko prekoračenja brzine biće obuhvaćene ovim zakonskim promenama. Tako, umesto sudije za prekršaje vozači će moći da u roku od sedam dana uplate polovinu od 10.000 dinara ako su prekoračili brzinu do 10 kilometara na čas u okviru ograničenja.

Možda Vam se svidi i