Sremska Mitrovica- Zahtevi za refundaciju poreza na dodatu vrednost (PDV) za kupovinu hrane i opreme za bebe moći će da se podnesu do 18. februara, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Kako se navodi na sajtu Poreske uprave, zakonski rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe je trebao da bude od 1. do 15. februara 2015. godine.
Međutim, s obzirom na to da rok pada u vreme vikenda odnosno praznika, rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe se pomera, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku, i realan rok za podnošenje zahteva je od 2. do 18 februara 2015. godine.

U tom periodu, mogu da se podnose zahtevi za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave prema mestu prebivališta podnosioca zahteva.

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu usklađenih dinarskih iznosa iz Zakona o porezu na dodatu vrednost, objavljenih u Službenom glasniku Republike Srbije broj 5/15, od 1. februara 2015. godine pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, može se ostvariti do iznosa od 72.756,18 dinara (član 56b stav 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost).

Takođe, izmenjeni su limiti koji se odnose na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja i staratelja (član 56b stav 2. tačka 1. Zakona o porezu na dodatu vrednost).
Da bi se ostvarilo pravo na refundaciju uslov je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, ostvaren u iznosu manjem od 997.799,04 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu u skladu sa propisima kojima se uređuju porezi na imovinu manja od 24,3 miliona dinara.

Kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari refundaciju PDV u iznosu PDV koji je sadržan u vrednosti fiskalnog računa za kupljenu hranu i opremu za bebe, a najviše u iznosu do 41.574,96 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine starosti bebe, u iznosu do 31.181,22 dinara.

Povrećaj PDV može se dobiti na mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolice za hranjenje, stolice za kola i pelene.

Više informacija možete pročitati OVDE:

Možda Vam se svidi i