Sremska Mitrovica /Zabranjeno kopiranje bilo kog dela teksta/ – U organizaciji Sportskog udruženja “LIX” iz Beograda, u subotu, 12. septembra u glavnom gradu Srbije održana je jedinstvena manifestacija na svetu, “LIX OPEN”, prvi svetski kup u motorici za decu i mlade sa autizmom i teškoćama, na kojem su uspešno učestvovali i članovi sremskomitrovačkog Gradskog udruženja “Daun”.

Ukupno devet članova Udruženja „Daun“ se takmičilo na ovom takmičenju i to u nekoliko disciplina kao što su poligon i motorika govora. Takmičari su bili podeljeni u tri kategorije i to uzrast od 7 do 12 godina, od 12 do 20 godina i stariji od 20 godina.

U najmlađoj kategoriji nastupilo je četiri člana Udruženja „Daun“, u srednjoj njih troje, dok je u najstarijoj kategoriji učešće uzelo dva takmičara iz našeg grada.

daun2

U disciplini savladavanje poligona prvo mesto u najmlađoj kategoriji osvojila je Jovana Crnojakić, u istoj discipline, ali u starijoj uzrasnoj kategoriji prvo mesto osvojio je Aleksandar Kovačević, dok je treći bio Filip Bojanić. U govornoj motorici Jelena Kekić osvojila je takođe prvo mesto.

“Prezadovoljni smo prvenstveno pozivom za učešće na takmičenju, na kojem smo zahvaljujući radu, pre svega, našeg Edvarda Šćurka, logopeda i stručnog saradnika Udruženja koji vodi našu decu ostvarili nekoliko dobrih rezultata”, rekao je Radovan Kekić, sekretar Gradskog udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom.

Odlazak ne ovo takmičenje u Beograd podržala je i lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica koja je obezbedila prevoz i užinu delegaciji Udruženja „Daun“.

“Grad Sremska Mitrovica će i u narednom period kroz pomoć Udruženju “Daun” podsticati decu i starije članove Udruženja da nastave da rade, da se druže i da ovako dobre rezultate ostvaruju i u budućnosti”, rekao je Željko Novaković, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu, socijalnu i zaštitu životne sredine.

daun1

Kako se navodi u najavi manifestacije cilj njenog održavanje jeste je primena novog patentiranog “LIX METODA”, koji služi da se putem motorike unapređuju sposobnosti ove populacije.

Pokrovitelj “LIX OPEN” je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a uz podršku Sekretarijat za sport grada Beograda, Srpskog saveza za razvoj motorike i Centra za odojčad, decu i mlade – Zvečanska.

Gradsko udruženje “Daun” iz Sremske Mitrovice osnovano je 2004. godine, a sa aktivnim radom kreće tek dve godine kasnije, odnosno 2006. godine. Udruženje broji nešto preko 30 članova od kojih više od 15 učestvuje u svakodnevnim aktivnostima udruženja.

Možda Vam se svidi i