Sremska Mitrovica – Udruženje građana Kanis zajedno sa još deset udruženja Srbije koja se bave zaštitom životinja pokrenuli su inicijativu protiv nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakna o dobrobiti životinja.

Njima se pridružilo još nekoliko desetina udruženja za zaštitu životinja, koja su zajedno potpisala i poslala dopis Mninistarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u kojem kao prvu i najvažniju tačku navode poštovanje i primenu postojećeg Zakona o dobrobiti životinja.

Prema nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o dobrobiti životinja ako se u roku od 15 dana od smeštanja u prihvatilište ne pronađe vlasnik izgubljene životinje, ona postaje vlasništvo karantina i može se predati drugoj zainteresovanoj organizaciji ili ubiti na human način.

psi-lutalice2

“Ukoliko se ovaj Zakon usvoji, u praksi bi to značilo da će se nakon isteka zakonskih 15 dana životinje kojima nisu pronađeni novi vlasnici uspavljivati, ili ih može, na primer jedna od 11 laboratorija koje se bave istraživanjima i eksperimentima nad životinjama slobodno preuzeti”, objasnila je Adrijana Nedeljković iz Kanisa.

U dopisu koji je potpisalo ukupno 59 udruženja, pored poštovanja i primene postojećeg zakona, za koji iz Kanisa kažu da je dobar, zahteva se da udrženja koja se bave zaštitom životinja učestvuju u kreiranju nacrta novog Zakona kako bi se zajedničkim snagama došlo do održivog, humanog i efikasnog rešenja problema napuštenih životinja. U dopisu takođe zahtevaju kažnjavanje osoba koje napuste životinje, ali i strožije kažnjavanje zlostavljača i ubica životinja.

Možda Vam se svidi i