Sremska Mitrovica – Ministarstvo za državnu upravu priprema Zakon o opštem upravnom postupku koji će predvideti da državne ustanove međusobno razmenjuju dokumenta, a ne da su građani u obavezi da svuda predaju iste papire.

Zakon bi trebalo da omogući da građani više ne moraju da popunjavaju i plaćaju „brdo“ formulara i da idu na desetine šaltera da bi dobili papire za novu ličnu kartu ili pasoš, jer država od njih neće moći da traži podatke koje već poseduje, objavljeno je na sajtu 021.rs.

izvod

 

Predviđeno je da građani više neće morati da dostavljaju izvode različitim institucijama, jer će državni organi morati da ih razmenjuju međusobno. Takođe, javne institucije više neće moći da različito tumače iste zakone, kao i da donose različite odluke u istim situacijama, pa će građanin moći da se žali sudu ako je prema njemu postupano drugačije nego prema nekom drugom.

U Ministarstvu kažu da je realizacija novog zakona obiman posao koji se odnosi na nekoliko stotina hiljada ljudi koji će morati da ga primenjuju, ali i na nekoliko miliona građana i privrednika koji će osetiti njegove blagodeti.

Planirano je da novi Zakon stupi na snagu 2016. godine.

Računice pokazuju da bi četvoročlana porodica mogla da uštedi nekoliko hiljada dinara godišnje prilikom vađenja ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola i drugih postupaka pred državnim organima gde su do sada potrebni izvodi i razna uverenja.

Na primer, porodica koja izvadi po jednu ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu, prijavi rođenje jednog deteta, a drugo upiše u vrtić može da uštedi oko 10.000 dinara.

Novim propisima vađenje pasoša će biti umanjeno za oko 3.000 dinara. Građani više neće plaćati troškove poput izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih, koji koštaju po 400 dinara. Besplatno će biti i uverenje o državljanstvu.

U Ministarstvu su izračunali i koliko će građani uštedeti na vremenu, a analiza pokazuje da će zbog manjeg čekanja u redovima ušteđeno vreme za promenu lične karte koštati 1.424,5 dinara, koliko se u proseku plaća sedam sati rada.

Iz Ministarstva su ranije najavili i projekat “Bebo, dobrodošla na svet” kojim je predviđeno da će roditelji sva potrebna dokumenta za svoje novorođenče moći da prikupe odmah u porodilištu.

Počevši od 2016. godine roditelji nakon rođenja deteta dobiti jedan obrazac na kojem će popuniti ime, prezime deteta i mesto prebivališta dok će sve ostalo odraditi državna usprava, koja će im nakon završenog posla gotovu dokumentaciju poslati na kućnu adresu (zdravstvenu knjižicu, izvod iz matične knjige rođenih, prijava prbivališta…).

Možda Vam se svidi i