Sremska Mitrovica – Uredba koja predviđa besplatne kilovate struje za ugrožene građane trebalo bi da bude usvojena do kraja novembra, najavila je Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike i istakla da će biti proširena lista korisnika.

Filipović je kazala da će u budžetu za 2016. godinu biti odvojeno duplo više novca za namenu.

Uredba o energetski zaštićenim kupcima koja predviđa povlastice za struju i gas od 1. oktobra je van snage i od tada se ne podnose novi zahtevi za besplatne kilovate, s obzirom na to da je Ustavni sud proglasio neustavnom zbog procedure.

„Lista korisnika će biti proširena i za one koji su bolesni i iz nekog razloga moraju da koriste električnu energiju zbog lečenja i terapije“, rekla je Mirjana Filipović.

Ona je takođe kazala da je Srbija pregovarala sa MMF i Svetskom bankom, koji su insistirali da količina novca predviđena za najugroženije kupce struje i gasa bude veća i da u saradnji sa njima i Ministarstvom finansija pregovara iznos koji se u budžetu može obezbediti za najugroženije.

Filipović je izrazila očekivanje da će posle usaglašavanja, nova Uredba ući u proceduru davanja mišlјenja i da će biti usvojena na Vladi.

„Nema novih prijema zahteva za energetski ugrožene kupce, ali se postupa po starim zahtevima. Naš cilј je da se u što kraćem roku donese nova Uredba, što se može dogoditi do kraja novembra, ako sve bude kako treba“, naglasila je državni sekretar Mirjana Filipović.

Ona je objasnila i da će procedura za podnošenje zahteva za ostvarivanje tog prava biti pojednostavlјena i da će uz dogovore sa MMF i Svetskom bankom biti otklonjeni nedostaci koje je utvrdio Ustavni sud.

Kako je kazala, sve se radi u saradnji sa tim međunarodnim finansijskim institucijama zbog čega se malo i kasni.

Možda Vam se svidi i