Učesnici Međunarodne rafting regate u Sremskoj Mitrovici

Sremska Mitrovica – Učesnici 3. Međunarodne rafting regate „Banja Luka – Beograd“ danas su prolazili kroz Sremsku Mitrovicu i na kratko se zadržali u našem gradu na svom putu ka Šapcu, odnosno Beogradu.
Grad Sremska Mitrovica kao i prethodne dve godine daje podršku realizaciji ove Regate i kao jedan od gradova na obali reke Save predstavlja važnu tačku na putu od Banja Luke do Beograda.

„Lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica želi s jedne strane da da podršku u jačanju specijalnih veza između Republike Srpske i Republike Srbije, a s druge da pomogne ovim hrabrim ljudima koji promovišu naš region, promovišu reku Savu, sve njene potencijale, prijateljstvo i spajanje ljudi u regionu, ali i značaj zaštitu životne sredine“, rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice pri susretu sa učesnicima Regate.

regata1

„Glavni ciljevi Regate jesu povezivanje opština i gradova nizvodno od Banja Luke. Mi smo već u tri Regate praktično uspeli da povežemo i klubove i opštine, gradove i institucije tako da smo se okupili oko zajedničkog cilja, a to je pre svega promocija reka, promocija i razvoj kajakaškog i rafting sporta i naravno skretanje pažnje na zaštitu vodotokova“, rekao je Aleksandar Pastir, predsednik Rafting kluba „Kanjon“ iz Banja Luke i predstavnik Kajak kanu i rafting saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prilikom susreta sa Jankovićem .

Pastir je napomenuo da su oni svoje ciljeve ispunili, ali da to ne znači da nisu zacrtani novi.
„Mi, organizatori moramo videti šta će biti sledeći korak u razvoju Regate, a mislim da je to upravo povezivanje i uključivanje nautičkog turizma, kao i uključivanje nekih novih institucija. Očekujem da se sledeće godine Regati priključe Slovenija i Hrvatske i tako ćemo povezati sve četiri države u slivu reke Save“, objašnjava Pastir.

regata

Međunarodna rafting regata „Banja Luka – Beograd“ startovala je u ponedeljak, 16. septembra u Banja Luci (Bosna i Hercegovina) i trajaće ukupno 16 dana, odnosno do 8. oktobra. Iz Banja Luke put Beograda krenulo je devet čamaca koji su pred sobom imali put dug 505 kilometara. Regata iz Sremske Mitrovice put nastavlja ka Šapcu.

You May Also Like